Ultraortodokse soldater mistænkt for hævnaktion

I det israelske militær er der en helt særlig enhed for ultraortodokse soldater ved navn Netzah Yehuda. Soldater fra enheden har i flere tilfælde været under mistanke for at bryde IDF’s reglement og for at give palæstinensere en unødigt hårdhændet behandling.

Onsdag blev fire soldater og en officer fra enheden anholdt af militærpolitiet. De fem personer er mistænkt for at have banket to palæstinensere, som for nylig blev anholdt i forbindelse med jagten på den terrorist, der i december dræbte to soldater fra netop Netzah Yehuda-enheden. I så fald vil der altså sandsynligvis være tale om en hævnaktion mod de to fanger.

De to Netzah Yehuda-soldater blev dræbt, da en palæstinensisk gerningsmand affyrede skud fra sin bil nær ved bosættelsen Givat Asaf. Dagen efter blev en ultraortodoks soldat hårdt såret – ligeledes i forbindelse med et terrorangreb. IDF har ikke oplyst, hvordan de to palæstinensere, som fik bank, var involveret i terrorangrebet.

Det er ikke første gang, Netzah Yehuda er involveret i sager, hvor nogle af dens soldater overtræder IDF’s regler. Faktisk har der i den seneste tid været flere eksempler, hvilket meget vel kan hænge sammen med de terrorangreb, der fandt sted i slutningen af 2018.

I december blev to soldater fritaget for tjeneste, efter at de var kommet i decideret slåskamp med nogle israelske grænsebetjente, som var i færd med at anholde nogle bosættere, der havde kastet sten mod palæstinensere ved Ramallah. De to soldater fra den ultraortodokse enhed ville befri de to bosættere fra grænsebetjentene.

Tilbage i 2016 blev en soldat fra enheden idømt 21 dage i et militærfængsel. Han havde været involveret i det, som senere blev kaldt »hadets bryllup«. Det var en bryllupsfest, hvor mange af de deltagende fejrede mordet på et palæstinensisk barn.

Ligeledes i 2016 blev en Netzah Yehuda-soldat idømt ni måneders fængsel for at have udsat en palæstinensisk fange for tortur i form af elektrisk stød.

 

Stor enhed

Netzah Yehuda blev oprettet i 1999 med det formål at gøre militærtjeneste lettere at kombinere med en ultraortodoks livsstil og praksis. Også den dag i dag undlader mange ultraortodokse at aftjene værnepligt, hvilket loven lige nu tillader. Men for dem, som gerne vil tjene Israel gennem militær tjeneste, samtidig med at de er tro over for deres religion, er Netzah Yehuda en rigtig god mulighed. I dag har enheden cirka 1000 soldater, som primært opererer i området ved Jenin på Vestbredden. Og enheden har generelt succes med deres operationer.

Men de mange eksempler på, at enhedens soldater sætter loven til side for til gengæld at beskytte deres venner i bosætterbevægelsen eller ved at udsætte anholdte palæstinensere for ulovlig behandling er blevet en del af enhedens ry.

 

Her kan du se en kort video lavet af Standwithus, som takker Netzah Yehuda for deres indsats. Videoen er lavet efter de to angreb i december, som altså kostede to soldater livet.