Ultraortodokses demonstration ved Vestmuren kaldes antisemitisk

Det har vakt stor vrede, at en gruppe på 20-30 helt unge ultraortodokse jøder torsdag den 30. juni chikanerede en flok konservative jøder, der var i gang med tre bat- og bar mitzvah-ceremonier ved Vestmuren i Jerusalem. Det er en ceremoni, som kan sammenlignes lidt med den kristne konfirmation.

Ceremonien fandt sted i det område foran muren, hvor både mænd og kvinder må være. Det er her reformjøder og konservative jøder tager hen for at bede, mens de ortodokse benytter det store område foran muren, som er delt op, så mænd og kvinder er adskilt.

Hændelsen har chokeret mange. De helt unge drenge ankom med fløjter, som de brugte til at skabe larm. Og de råbte de værste skældsord efter personerne, som var i gang med den vigtige ceremoni: »Nazister« og »dyr« lød det blandt andet. De ødelagde også en bønnebog ved at rive sider ud af den. En af demonstranter tog en side og brugte den som lommetørklæde.

Det lykkedes dog ikke for dem at spolere ceremonien, som blev gennemført trods den voldsomme chikane. Et øjenvidne fortæller, at en af bar mitzvah-drengene meget beundringsværdigt formåede at ignorere al spektaklet og fortsatte sine tekstlæsninger fra Toraen.

Der var en mindre politipatrulje til stede, som ifølge øjenvidner ikke gjorde det store væsen af sig, selvom de forsøgte at holde nogle af de unge tilbage.

 

En form for antisemitisme

Ikke overraskende har der været kraftige reaktioner på den utilstedelige opførsel. Deborah Lipstadt, som for nylig har fået posten som USA’s særlige udsending til bekæmpelse af antisemitisme, skrev på Twitter: »Hvis så hadefuld en hændelse – sådan en opildnen – havde fundet sted i ethvert andet land, ville man ikke tøve med at kalde det antisemitisme.«

Chefredaktør på The Times of Israel, David Horovitz giver i sin leder Lipstadt ret i, at det kan kaldes antisemitisme, og skriver blandt andet: »Hvilken form for jødisk uddannelse producerer unge, som oprigtigt tror, at denne opførsel beskytter og ophøjer den guddommelige kraft?« Han hæfter sig især ved, at de unge slyngede om sig med skældsordet »nazist«.

»Ja, jøder, som fejrer et nyt skridt i troen blev af andre jøder beskyldt for at være nazister, der begår folkemord. En bedstefar til en af bar mitzvah-drengene er holocaustoverlever. Hvordan mon denne fornærmelse har lydt i hans ører?« skriver han.

 

Ødelægger diasporajøders forhold til Israel

Et af de store temaer i den efterfølgende debat har også været forholdet mellem Israel og de jøder, som bor uden for Israel – de såkaldte diasporajøder.

I forvejen har mange amerikanske jøder et anstrengt forhold til Israel. Og en hændelse som denne er kun med til at skabe en endnu større distance.

De pågældende personer i dette tilfælde var amerikanske jøder, som havde taget turen til Israel i den særlige anledning. Her oplevede de på egen krop, hvordan nogle ultraortodokse i Israel betragter reformjødedommen og den konservative jødedom, som er dominerende i USA. De betragter dem som direkte fjender. Som nogle, der har opfundet en falsk jødedom.