Undersøgelse: Vil have transport på sabbatten og værnepligt til ultraortodokse

Den årlige rapport fra Hiddush er offentliggjort, og den viser nogle interessante resultater. Hiddush er en organisation, som arbejder for »religiøs frihed og lighed« i Israel. Det er altså ikke en neutral aktør, der står bag tallene.

 

Kløft mellem ultraortodokse og sekulære

Rapporten for 2023 viser, at rigtig mange israelere mener, at de ultraortodokse jøder har for stor indflydelse og nyder særlige privilegier, som de ikke er berettiget til.

Det er ikke overraskende, eftersom kløften mellem den sekulære og den meget religiøse del af befolkningen er blevet dybere de seneste år. Især med den nye regering, som er meget religiøs, og som derfor agter at bevare og på nogle områder øge privilegierne for de religiøse.

Et spørgsmål, som ofte debatteres i den forbindelse, handler om de ultraortodokses ret til at slippe for værnepligt, hvis de i stedet studerer på en af de mange toraskoler – de såkaldte yeshivaer. Ifølge rapporten er det hele 78 procent af befolkningen, som ikke mener, at de ultraortodokse bør fritages for tjeneste med den begrundelse. I forlængelse heraf mener 69 procent, at statens økonomiske støtte i form af stipendier til dem, der læser på toraskole, bør enten reduceres eller helt afskaffes.

 

Offentlig transport på sabbatten

Et andet spørgsmål, der for alvor deler de sekulære og de religiøse israelere, handler om offentlig transport på sabbatten. Her viser tallene, at 71 procent af befolkningen mener, at der bør være offentlig transport på den ugentlige helligdag.

Det er en debat, der faktisk er højaktuel. Da metroen i Tel Aviv for nylig åbnede sin første linje, burde det have været med en køreplan med afgange på sabbatten. Det havde den tidligere transportminister Merav Michaeli nemlig lovet, men den nuværende, Miri Regev, trak løftet tilbage. Derfor demonstrerede mange i forbindelse med åbningen ved at lænke sig fast til fx sæder i kupeerne. Tel Aviv er en overvejende sekulær by, og det er især her, folk er vrede over reglerne.

Bevægelsen Hitorerut, som blandt andet kæmper for offentlig transport på sabbatten, har faktisk for nylig åbnet en busrute fredag og lørdag. Fredag kører den gennem Jerusalem, så folk kan komme ud og spise. Lørdag kører den fra hovedstaden mod stranden i Tel Aviv. Der er angiveligt lange ventelister for at få en plads på disse afgange.