Ung israeler dræbt efter døgn med mange terrorangreb

Bølgen af palæstinensiske terrorangreb i Israel og på Vestbredden fortsætter med at koste civile liv. Fra onsdag morgen til torsdag morgen er der blevet begået (mindst) fire angreb. Det ene af dem kostede en ung israeler livet.

 

  • Onsdag morgen kørte en palæstinensisk mand sin bil ind i en gruppe soldater ved en militærpost i nærheden af Hebron, som ligger i den sydlige del af Vestbredden. En soldat kom lettere til skade, mens terroristen blev hårdt såret, da soldaterne affyrede skud mod hans bil.
  • Onsdag aften overfaldt en blot 14-årig palæstinensisk dreng en person med en køkkenkniv og stak ham i ryggen. Det skete ved en letbanestation uden for Den Gamle By i Jerusalem. Offeret kom heldigvis kun let til skade. Den unge terrorist blev skudt og dræbt af en politibetjent, som ikke var på arbejde, men var bevæbnet.
    Han så angrebet udspille sig på stationen, mens han selv sad i en togvogn. Da toget standsede, skyndte han sig ud og skød terroristen, alt imens flere civile var i gang med at standse den unge palæstinenser.
  • Sent onsdag aften fandt der så endnu et terrorangreb sted. Denne gang i byen Nablus, hvor fire soldater blev ramt og lettere såret af en vejsidebombe, som en gruppe medlemmer af Palæstinensisk Islamisk Jihad detonerede. Soldaterne befandt sig i den palæstinensiske by – som er kendt for at være et sted med mange terrorceller – forud for at en gruppe jøder skulle besøge Jakobs grav. Det besøg blev i øvrigt gennemført, selvom der altså lige havde været en eksplosion rettet mod soldaterne.
  • Torsdag morgen kostede de palæstinensiske terrorangreb desværre endnu et israelsk liv. En 41-årig palæstinenser med tilladelse til at arbejde i Israel kom kørende i sin lastbil hen mod Maccabim-grænseovergangen mellem Israel og Vestbredden – den ligger lidt nord for Jerusalem. Han kom kørende fra den israelske side af grænsen, og da han nærmede sig checkpointet foretog han en U-vending og kørte ind i en gruppe soldater, der gik i vejsiden.
    Ambulancevæsenet måtte give behandling på stedet til seks personer, som blev ramt af lastbilen. Tre kom på hospitalet, og den ene – en mand i tyverne – blev senere erklæret død.
    Terroristen formåede at flygte fra stedet i sin lastbil og fortsatte til et andet checkpoint nogle kilometer derfra. Her var man blevet advaret, og da lastbilen nærmede sig, affyrede soldater skud mod bilen og dræbte terroristen.


Et af de mange terrorangreb blev begået her i Nablus. (Foto: Ole Andersen)

Højspændt situation på Vestbredden

I løbet af det seneste år til halvandet har der været rigtig mange angreb særligt på Vestbredden. Og nærmest dagligt er der sammenstød mellem palæstinensere og sikkerhedsstyrker eller palæstinensere og bosættere. Der bliver ofte kastet med sten, og israelske sikkerhedsstyrker bliver angrebet af terrorister, når de udfører operationer i de palæstinensiske byer.

Det er især den nordlige del af Vestbredden, der har været præget af uro, vold og terror. Men den seneste tid har der været flere og flere tilfælde også i den sydlige del.  For halvanden uge siden blev en israelsk kvinde i fyrrerne skudt og dræbt i nærheden af Hebron. Hun sad på passagersædet i en bil og blev ramt af skud fra en modkørende bil.

De nationalreligiøse støttepartier til Netanyahus parti, Likud, samt mange bosættere har kritiseret regeringen for at have fejlet i kampen mod terroristerne. Omvendt er der dem, der siger, at netop de nationalreligiøse og visse radikale bosættere har været med til at eskalere situationen. Dels fordi bosættere i flere tilfælde selv har begået terror mod palæstinensere, dels fordi de nationalreligiøse partiers retorik og politik er yderligtgående. For eksempel sagde Itamar Ben Gvir (leder af partiet Jødisk Styrke) for nylig, at »hans families bevægelsesfrihed er vigtigere end palæstinensernes«. Ben Gvir er bosiddende i bosættelsen Kiryat Arba.