Uro og vold uden for tre israelske hospitaler

I løbet af den seneste uge er tre hospitaler blevet ramt af det samme ubehagelige fænomen. Nemlig at vrede og voldelige personer samles uden for hospitalet og forsøger at bryde ind.

Søndag kom fire personer til skade uden for Soroka Medical Center i Beersheba. To af personerne blev stukket med kniv – og der blev endda affyret pistolskud.

Mandag var der ballade uden for Rambam Medical Center i Haifa. Mange personer var samlet uden for hospitalet, fordi en person var blevet indlagt efter et slagsmål. De ville ind på hospitalet til ham – uvist af hvilken grund. En særlig politienhed måtte tilkaldes for at standse dem.

Tirsdag var den så gal uden for Meir Medical Center i Kefar Saba, hvor to personer netop var blevet indlagt efter at være blevet skudt – den ene døde senere. Uden for hospitalet var der slagsmål og sammenstød med sikkerhedsvagter, da familiemedlemmer til den ene af de to personer, der var skudt, forsøgte at bryde ind på hospitalet. Også her måtte politiet tilkaldes.


Rambam Medical Center er et af flere hospitaler i Israel, som har oplevet, at familiemedlemmer og andre forsøger med vold at tiltvinge sig adgang. (Foto: Wikimedia)

Chefen for sikkerheden på Rambam kalder det »en krig« og siger, at de ofte oplever, at området foran hospitalet bliver omdannet til »en slagmark« for det han kalder »klaner«.

Udviklingen lader til - ifølge de israelske medier - at være forbundet til problemerne i de arabiske samfund i Israel, som er plaget af familiefejder og forskellige grupper, der fører krig mod hinanden. Hvorfor det så lige pludselig er blevet et problem for hospitalerne, står ikke helt klart.

Men der er i hvert fald tale om en klar tendens med de mange hændelser de seneste dage.