Uro ved Gaza-grænsen giver flashback til 2018

Bomber langs grænsehegnet, balloner med molotovcocktails, brændende dæk og en masse demonstranter. Jo, grænsen mellem Gaza og Israel har de seneste uger været præget af den form for uro og vold, som man også så i løbet af en periode på halvandet år fra foråret 2018 og frem. Dengang kaldte Hamas de voldelige demonstrationer for »March of Return« - med et erklæret mål om at bryde igennem grænsehegnet. Så vidt kom det aldrig, selvom der var enkelte, der fik klippet hul i hegnet og kom ind på israelsk territorium.

 

Kan medføre store ødelæggelser

De seneste uger har man altså set en lignende tilstand. Ingen israelske soldater er kommet til skade. Heller ikke de få gange, hvor palæstinensere har affyret skud mod dem. Til gengæld har seks palæstinensere mistet livet. Seks af dem døde, da de forsøgte at plante en bombe ved grænsehegnet – og bomben eksploderede midt i aktionen. Den syvende blev skudt af israelske soldater – angiveligt i forbindelse med et forsøg på at bryde igennem hegnet. Derudover har Israel angrebet en observationspost tilhørende Hamas.

Uroen har fået Israel til at lukke for den civile grænseovergang, Erez-overgangen. Det betyder, at de cirka 17.000 borgere i Gaza, som har tilladelse til at arbejde i Israel, ikke kan komme på arbejde.

Set fra et israelsk perspektiv er det vel nok ballonerne med eksplosive genstande påmonteret, som lige nu udgør den største trussel. Brandvæsenet måtte i sidste uge slukke hele tre brande i natur- og markområder. Tilbage i 2018-19 blev store områder brændt ned som følge af balloner, der påsætter en ildebrand, når de lander. Det fik alvorlige konsekvenser for både dyreliv og afgrøder.

 

Måske et spørgsmål om penge

Hvorfor genopstår denne March of Return-lignende tilstand netop nu? Det forlyder, at Hamas – terrorgruppen, der kontrollerer Gaza – for nylig har bedt Qatar om at øge det beløb, som staten hver måned sender til Gaza. Men det krav har Qatar indtil videre ikke efterkommet.

Logikken er så, at Hamas angriber Israel for at få Israel til at overtale Qatar til at øge de månedlige donationer. Israel tillader Qatar at sende de mange kontanter til Gaza.

Israel har sendt forstærkninger til området, men lader ellers til at have situationen under kontrol.