USA vil afpresse Jordan til udlevering af palæstinensisk terrorist

En gammel sag om en kvindelig palæstinensisk terrorist er blevet højaktuel igen. Kvinden ved navn Ahlam Tamimi bor nu i Jordan og har gjort det, siden hun var en del af en stor fangeudveksling mellem Israel og Hamas i 2011.

I 2001 stod hun bag et meget blodigt terrorangreb på pizzarestauranten Sbarro i Jerusalem. Hun udvalgte stedet, planlagde angrebet og kørte selvmordsterroristen hen til restauranten. Kort efter sprængte han en bombe, der kostede 15 personer livet – heriblandt syv børn i alderen 2-16 år.

Blandt de dræbte var to amerikanske statsborgere. Derfor har USA længe krævet Tamimi udleveret til retsforfølgelse – selvom Tamimi blev dømt til 16 gange livstid i Israel.

Siden hun blev løsladt i 2011 har forældrene til det ene af de amerikanske ofre –  pigen Malka Roth, som i 2001 var 15 år – forsøgt at få Jordan til at udlevere Tamimi. Men uden held.

Det har været en hård tid for forældrene, ikke mindst fordi Tamimi lader til at have opnået en form for kendisstatus i Jordan. Hun har af og til givet interviews og har blandt andet sagt, at hun ikke fortryder noget. Og at hun er glad for, at angrebet slog så mange børn ihjel.

I et interview siger hun, at hun ikke ser sig selv som terrorist men frihedskæmper. Se interviewet her.

 

Vil tilbageholde penge

Men nu tyder det på, at USA overvejer at tilbageholde økonomisk støtte til Jordan for at presse landet til at udlevere Tamimi. USA støtter hvert år Jordan med hele 1,3 milliarder dollars. I et skriftligt svar til Komiteen for Udenlandske Forbindelser skriver USA’s måske kommende ambassadør i Jordan, Henry Wooster, at ”USA har mange forskellige måder at afpresse Jordan på for at få Ahlam Tamimi udleveret. (…) USA’s gavmildhed over for Jordan bliver nøje justeret for at beskytte og udvikle omfanget af amerikanske interesser i Jordan og regionen,” skriver han.

Direkte adspurgt har han sagt, at man vil være villig til at ”udforske alle muligheder” for at få hende udleveret.

Udmeldingen har givet Malka Roths far håb om retfærdighed. Til The Times of Israel siger han, at ”Tamimi, som valgte Sbarro som sit mål, fordi hun vidste, at børn ville blive dræbt her, skulle aldrig have været løsladt. Og da hun blev løsladt, skulle hun aldrig være blevet en celebrity. Og da hun blev det, skulle Jordan have udnyttet muligheden og have udleveret hende til deres vigtigste allierede, USA. Vi længes efter den dag, hvor hun møder retfærdigheden foran en amerikansk domstol.”

Terrorangrebet mod Sbarro var et af de værste under den anden intifada, som varede fra 2000 til 2005. Tamimi er på FBI’s liste over de mest eftersøgte terrorister.