Våbenhvile efter weekend med voldsomme kampe ved Gaza

Sent søndag aften blev der indgået en våbenhvile mellem terrorgruppen Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) og Israel. Mandag formiddag bliver aftalen stadig overholdt, og de israelske myndigheder er begyndt gradvist at fjerne de sikkerhedsrestriktioner, som i løbet af sidste uge lagde kraftige begrænsninger på de israelere, der bor tæt på Gazastriben. Egypten har stået for at forhandle aftalen på plads.

 

Trussel om hævn førte til angreb

Det hele begyndte 1. august, hvor Israel foretog en anholdelse af en højtstående PIJ-leder i Jenin på Vestbredden. Det fik terrorgruppen, som holder til i Gaza, til at love et hævnangreb. Den trussel gjorde, at hovedvejene i de israelske byer omkring Gaza blev lukket og beboerne i området blev instrueret i at holde sig tæt på beskyttelsesrum.

Fra tirsdag til fredag i sidste uge var der så en form for status quo, hvor trusselsniveauet var højt, og hvor vejene i området var lukket. Israel vurderede så, at denne situation var uholdbar. Man ville ikke sidde og vente på et angreb fra PIJ, som ikke viste tegn på at droppe planerne om at ramme Israel med raketter.

Fredag eftermiddag indledte Israel derfor et angreb rettet mod PIJ-ledere og PIJ-lokationer i Gaza. Operation Breaking Dawn kaldes den. To af organisationens øverste ledere er blevet dræbt, og det samme er flere andre af gruppens ledere. Også våbenlagre, affyringsramper og hemmelige tunneller blev ramt.

Kort efter at Israel angreb, indledte PIJ så et omfattende raketangreb. Der lød luftalarmer ikke kun i området omkring Gaza, men også i byer omkring Jerusalem og Tel Aviv.

Noget af det bemærkelsesværdige ved Israels angreb er, at de udelukkende er gået efter PIJ. Det meldte hæren meget tydeligt ud. Man ønskede ikke at starte en krig med Hamas, som ellers har kontrollen i Gaza. Normalvis holder Israel netop Hamas ansvarlig for alt, hvad der sker i Gaza. Men denne gang har man altså haft et ønske om at holde Hamas udenfor, hvilket ser ud til at være lykkedes.

PIJ og Hamas er fælles om at være fjende af Israel og ønske nationens udslettelse. Men der er også stor rivalisering mellem de to grupper, og PIJ har ofte givet Hamas problemer ved at angribe Israel på tidspunkter, som ikke var bekvemme for Hamas. Derfor har Hamas holdt sig uden for kampene i denne omgang og har kunnet se til, mens deres politiske rivaler er blevet kraftigt svækket.

 

Mange raketter, men ingen civile tab i Israel

Den israelske hær, IDF, har vurderet, at der er blevet affyret omkring 1.100 raketter fra Gaza mod Israel i løbet af weekenden. Israels missilskjold Iron Dome har elimineret langt de fleste af dem, som havde retning mod beboede områder – knap 400 ifølge IDF. Derudover landede cirka 200 raketter i Gaza. Næsten alle de resterende landede i øde områder i Israel. Nogle få slap igennem Iron Dome og landede i områder med bygninger. Flere israelere er blevet ramt af splinter efter raketnedslag, og nogle er blevet behandlet på hospitalet. Ingen er i alvorlig tilstand, og ingen er døde.

Ifølge IDF er 51 personer døde i Gaza. Af dem er 24 angiveligt terrorister fra PIJ. Derudover er 16 personer blev dræbt af raketter affyret af PIJ. Altså de raketter, som ikke krydsede grænsen til Israel. I Jabalia-flygtningelejren blev syv personer, heriblandt fire børn, dræbt af en sådan raket. Først lød det fra palæstinensiske kilder, at det var Israel, der havde dræbt dem. Men senere offentliggjorde Israel en video, der angiveligt viser den dræbende raket blive affyret fra Gaza og lande i flygtningelejren.

IDF har ligeledes på Twitter offentliggjort et kort, der viser, hvor palæstinensiske raketter har ramt i Gaza.

 

Et kraftigt tilbageslag

Det var en overraskelse, at der søndag aften blev indgået en våbenhvile – og at den indtil videre bliver overholdt. Især fordi mange af de personer fra PIJ, som skulle forhandle våbenhvilen på plads, var blevet dræbt. To personer fra den øverste ledelse er som sagt dræbt. Og flere andre ledere af de grupper, der udfører angreb mod Israel, har mistet livet eller er blevet såret. Det lader til, at Israel har fået det ud af angrebet, som de ville. Og at PIJ nu er blevet sat alvorligt tilbage.