Vælgere uenige med partier om ultraortodokses rolle

Det er stadig meget svært at forudsige, hvordan det kommer til at gå, når israelerne 1. november skal til valg. De fleste meningsmålinger forudsiger, at Netanyahu og hans støttepartier får lige omkring 60 mandater – altså lige på grænsen af det krævede flertal på mindst 61 mandater.

 

Det store spil om regeringsmagten kommer vi til at følge her på siden frem mod 1. november.

I denne omgang skal vi se nærmere på de ultraortodokse partiers rolle. Traditionelt har de to partier, Shas og Forenet Torajødedom, støttet Netanayhu meget loyalt. Men det forlyder, at de er ved at være trætte af hans manglende evne til at vinde valg. Og det forlyder også, at partier fra den anden blok overvejer at invitere de to ultraortodokse partier indenfor i varmen. Tilsammen står de to partier til cirka 15 mandater, så et sideskifte her kan blive en såkaldt gamechanger. Hvis de ultraortodokse skal med i en regering med for eksempel Benny Gantz eller Yair Lapid i spidsen, kan det dog få den konsekvens, at Yisrael Beiteinu forlader alliancen imod Netanyahu. Partiets formand, Avigdor Lieberman, er ikke meget for at skulle samarbejde med Shas og Forenet Torajødedom.

 

Vælgere ikke på linje med deres partier

Bortset fra Yisrael Beiteinu har stort set alle partierne, der indtil for nylig var i regering, givet udtryk for en vis åbenhed over for de ultraortodokse. Partilederne kan se, at det kan være den eneste vej til at danne regering uden om Netanyahu – at få de ultraortodokse til at svigte deres ellers mangeårige loyalitet.

Men en ny meningsmåling viser, at denne åbenhed slet ikke er på linje med deres vælgeres holdning. Organisationen Hiddush, som kæmper for en adskillelse af staten og det religiøse i Israel, har spurgt vælgerne. Og svaret er tydeligt.

79 procent af dem, der stemmer på Blå Hvid-Nyt Håb (ny midteralliance mellem de to partier) ønsker ikke de ultraortodokse i regering. Det samme gælder 89 procent af dem, der stemmer på midterpartiet Yesh Atid (som ledes af den nuværende premierminister, Yair Lapid). Blandt Arbejderpartiets vælgere har 94 procent samme syn på sagen, mens 100 procent af Meretz’ vælgere ikke ønsker ultraortodoks indflydelse.

Måske lige så bemærkelsesværdigt er det, at hele 39 procent af Likuds vælgere helst ikke ser Shas og Forenet Torajødedom i en kommende regering. De to partier har ellers været afgørende for Likuds succes de seneste mange år.

»Det meste af offentligheden ønsker at blive fri for religiøs magt fremfor at fortsætte,« siger lederen af Hiddush til Jerusalem Post.

Mange sekulære israelere er trætte af, at de ultraortodokse jøder ikke engagerer sig nok i samfundet og ikke arbejder lige så meget – og dermed ikke betaler lige så meget skat – som de fleste andre i landet.

Men selvom de ultraortodokse partier altså ikke er særligt populære, er der stor sandsynlighed for, at de kommer til at spille en afgørende rolle efter valget. Det bliver især spændende at se, om deres hidtidige loyalitet over for Netanyahu er ved at være ovre.