Valgets to tabere: Det Nye Højre og »det gamle venstre«

I går handlede det hele om Netanyahu, der for femte gang kunne erklære sig selv som vinder af et israelsk parlamentsvalg. En imponerende indsats, som snart vil gøre ham til den længst siddende premierminister i den moderne stats historie.

I dag handler overskrifterne i de israelske medier så om taberne. Og det gælder især to partier.

Det nystiftede parti »Det Nye Højre« havde forhåbninger om at skulle være det nye højrenationale flagskib, der leverede mandater til Netanyahus flertal og samtidig pressede ham længere ud på højrefløjen, end hvor han foretrækker at være. De to profiler Ayelet Shaked og Naftali Bennet forlod efter valgudskrivelsen 24. december det mere religiøse Det Jødiske Hjem og stiftede sammen Det Nye Højre. Men efter nogle dramatiske timer tyder alt på, at partiet ikke klarer spærregrænsen. I morges forlød det, at partiet – efter optællingen af soldaternes og diplomaternes stemmer – akkurat klarede grænsen med 0,01 procentpoint og endte på 3,26 procent (grænsen er 3,25). Men i løbet af formiddagen kom meldingen så fra Valgkomiteen, at der var tale om en fejl, og at Det Nye Højre endte på 3,22 procent.

Intet er endeligt bekræftet endnu, men det tegner ikke godt for Shaked og Bennet, hvis parti er indædte modstandere af en palæstinensisk stat og ønsker at annektere Vestbredden.


Naftali Bennet er leder af Det Nye Højre.

Venstrefløjen fordufter

Arbejderpartiet er den anden store skuffelse. Partiet, som har udgjort størstedelen af den politiske venstrefløj i statens 71 år, og hvis tidligere ledere hed Peres, Rabin, Meir og Ben-Gurion, blev decimeret til blot seks mandater. Det værste resultat nogensinde.
Hele venstrefløjen i israelsk politik ser ud til fordufte, i takt med at ordet ”venstreorienteret” var det mest anvendte ”skældsord” i den netop overståede valgkamp. At være venstreorienteret var og er – ifølge Netanyahu og partierne længere ude på højrefløjen – nærmest lig med at støtte staten Israels udryddelse. Og det er meget sigende, når selv Arbejderpartiet nærmest ikke tør nævne ordene ”fred” og ”tostatsløsning” i en valgkamp.

Partiets nuværende leder, Avi Gabbay forventes at træde af inden længe. Det har blandt andet generalsekretæren i partiet opfordret ham til. Og det er da også lidt besynderligt, at Arbejderpartiets formand for blot to år siden faktisk var miljøminister i Netanyahuregeringen - og ved sidste valg stillede op for midterpartiet Kulanu, men ikke blev valgt ind.

At Det Nye Højre ikke en gang kunne klare spærregrænsen i et valg, hvor israelerne kasserede ”det gamle venstre”, er en skandale for et parti, hvis to profiler var hhv. justitsminister og udenrigsminister i Netanyahus regering indtil i forgårs.