Var Netanyahu den ”anonyme kilde”, der modsagde våbenhvileaftale?

Våbenhvileforhandlingerne mellem Israel og Hamas hænger i en tynd tråd, lader det til.

Lørdag var der ellers forlydender om, at en aftale måske kunne lade sig gøre. Indholdet af aftalen er ikke offentliggjort, men flere medier har rapporteret om tre faser, der til sammen ville føre til løsladelse af alle gidsler – og en mulig afslutning på krigen.

Men pludselig vendte det. En anonym kilde kom med to udtalelser, blandt andet at ”Israel under ingen omstændigheder vil gå med til en aftale om at afslutte krigen for at få gidslerne hjem”. Flere israelske medier skrev, at den anonyme kilde var selveste premierminister Netanyahu. Det har han selv benægtet. Men udtalelserne stemmer overens med, hvad han ellers har sagt. Nemlig at Israel ikke vil afslutte krigen, før Hamas er bekæmpet. Og efterfølgende er der altså sket det, at en våbenhvileaftale nu ser ud til at være langt væk.

Udtalelserne fik titusindvis af israelere til at gå på gaden i Tel Aviv og Jerusalem. Mange af dem kræver Netanyahus afgang nu og her. De ønsker en aftale, der vil få (nogle af) gidslerne i Gaza hjem, og mange mener, at det er Netanyahu, der står i vejen for sådan en aftale. Han er under pres fra de nationalreligiøse partier i regeringen, som ikke ønsker en aftale, men vil fortsætte krigen. En af dem, Itamar Ben Gvir, sagde lørdag, at han forventede, at Netanyahu ville ”holde sit løfte”, som han angiveligt havde givet til Ben Gvir tirsdag, om, at man ikke ville indgå en aftale.

 

”Hamas ønsker ikke en aftale”

Om det var Netanyahu, der var den anonyme kilde eller ej, er umuligt at vide med sikkerhed. Det er også svært at sige, om udtalelserne er årsagen til, at våbenhvilen nu hænger i en tynd tråd. Men meget tyder på, at Israel har mistet tålmodigheden med Hamas, som altså endnu ikke er kommet med et svar på det forslag, Israel kom med i sidste uge.

Søndag sagde forsvarsminister Yoav Gallant, at Israel har ”identificeret alarmerende tegn på”, at Hamas slet ikke ønsker en aftale.  »Vi har givet Hamas tid, og vi ønskede at nå en situationen, hvor vi ville få løsladt gidsler så hurtigt som muligt,« lød det.

En talsmand for Hamas har mandag sagt, at de vil fortsætte forhandlingerne.

Mandag morgen meddelte Israels hær, IDF, ellers, at man er begyndt at evakuere civile fra Rafah. Det er man, fordi man forbereder en invasion af byen, hvor IDF mener, at der befinder sig fire Hamas-enheder (som næsten er de eneste tilbageværende intakte enheder).

Israels regering lader til at være af den overbevisning, at Hamas bare forsøger at trække forhandlingerne i langdrag. Både Israel og Hamas er interesseret i at give det indtryk, at det er den anden part, der er skyld i forhandlingernes sammenbrud.  For Israel handler det især om, hvad USA mener. Den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, sagde for nylig, at Hamas bør takke ja til ”den generøse aftale”, som Israel havde foreslået. Nu bliver det interessant at se, om den manglende accept af aftalen fra Hamas’ side fører til øget amerikansk støtte til en israelsk invasion af Rafah – et skridt, som USA indtil nu har modsat sig på det kraftigste.

Det vil være et drastisk skridt, hvis Israel går ind i Rafah uden nogen form for opbakning til det fra USA.

 

Fire soldater dræbt

Søndag affyrede Hamas raketter mod en gruppe soldater ved Kerem Shalom, hvor der er en grænseovergang til Gaza. Fire unge soldater blev dræbt. Det betyder, at 267 israelske soldater er dræbt i forbindelse med krigen mod Hamas (tallet inkluderer ikke dem, der blev dræbt 7. oktober).

Angrebet førte desuden til, at grænseovergangen, hvor der ellers kommer nødhjælp ind, blev lukket.