Voldelige sammenstød mellem bosættere og palæstinensere

I de seneste dage har der været adskillige sammenstød mellem bosættere og palæstinensere forskellige steder på Vestbredden.

Det gik mandag ud over to palæstinensiske landmænd fra Umm Safa, som blev overfaldet af omkring ti bosættere fra bosættelsen Halamish. Den ene af de to måtte sys efter slag med et gevær.

Tirsdag begik en gruppe bosættere hærværk på en palæstinensisk mark ved Burqa. Det førte til stenkast mellem bosætterne og en gruppe palæstinensere, der var i nærheden. Det israelske militær (IDF) måtte gribe ind og adskille grupperne. Der var tale om en mark, som de palæstinensiske ejere for nylig har fået lov at bruge efter mange år, hvor marken har været evakueret. Nu forsøger en lille gruppe radikale bosættere at chikanere ejeren af marken.

Yesh Din, som er en gruppe, der overvåger og rapporterer om bosættervold, har sagt, at der i mandags var tre tilfælde af vold mod palæstinensere.

To brødre parkerede ved deres mark, hvor de blev overfaldet af angiveligt 18 bosættere, som kastede sten efter dem og begik hærværk på deres bil.

Et andet sted blev en palæstinensisk mand slået bevidstløs af en gruppe på syv bosættere. Soldater ankom til stedet og gav manden førstehjælp og kørte ham på hospitalet med indre blødninger. I det tredje tilfælde blev en fårehyrde overfaldet.

Sagerne er meldt til det israelske politi. Desværre er det ret sjældent, at gerningsmændene til disse overfald bliver dømt.

 

Stenkast mod biler

Der har også været palæstinensiske angreb mod israelere på Vestbredden i løbet af de seneste dage.

Lidt syd for Qalqilya måtte militæret i søndags gribe ind, da en gruppe palæstinensere kastede sten mod forbipasserende israelske biler. Soldater affyrede skud mod gruppen, og en person døde. Militæret sagde efterfølgende i en udtalelse, at man havde forhindret et terrorangreb. Man offentliggjorde et billede af en bil, som havde fået smadret forruden af en meget stor sten.


IDF's billede af en bil og den sten, som har smadret forruden.

Et lignende tilfælde fandt sted nær Ramallah.

De mange tilfælde kommer på et tidspunkt, hvor der har været relativt roligt på Vestbredden i en periode.