Volden fra ekstremistiske bosættere fortsætter

Det var chokerende billeder, der fredag den 21. januar gik viralt i Israel. Her kunne man se maskerede personer fuldstændig umotiveret angribe en gruppe bestående af palæstinensere og israelske aktivister fra gruppen »Rabbis for Human Rights«. Gruppen var i færd med at plante træer lidt uden for den palæstinensiske by Burin i den nordlige del af Vestbredden.

Pludselig kom de maskerede mænd løbende hen imod dem. De kastede med sten, slog dem med køller og satte ild til en bil. Videoklip fra stedet viser det chokerende overfald.

Mindst seks af israelerne kom til skade. Det er uvist, hvor mange palæstinensere der kom til skade. På billederne kan man se, hvordan nogle af ofrene har blod løbende fra hovedet efter at være blevet ramt af enten sten eller kølleslag.

Gerningsmændene nåede at flygte fra stedet, inden politiet nåede frem, og der er derfor endnu ikke foretaget anholdelser i sagen.


Hovedvej 60 i den nordlige ende af Vestbredden. Det er især i dette område, ekstremistiske bosættere de seneste måneder har begået overfald mod palæstinensere. (Foto: Ole Andersen)

Sjælden fordømmelse fra bosættere

Selvom der de seneste måneder har været mange grove tilfælde af vold, så var fredagens overfald bemærkelsesværdigt groft. Organisationen Yesha Council, som har en ledende funktion blandt bosætterne på Vestbredden, var efterfølgende ude med en fordømmelse af angrebet – hvilket er sjældent set. »En sådan alvorlig hændelse er imod det israelske folks værdier og er skadende for bosætterbevægelsen. Det er ikke vores vej. Vi opfordrer myndighederne til at undersøge hændelsen og drage gerningsmændene til ansvar,« lød det fra bosætterbevægelsen.              

Også flere politikere har været ude med klare fordømmelser og kaldt gerningsmændene for terrorister. Det har både forsvarsminister Benny Gantz og minister for offentlig sikkerhed Omer Barlev. Han har også sagt, at politiet i samarbejde med efterretningstjenesten er i gang med at finde de skyldige.

 

Udpost står til at blive ryddet

Meget tyder på, at gerningsmændene kommer fra den ulovlige »udpost« Givat Ronen. Og søndag stod det så klart, at netop Givat Ronen vil blive jævnet med jorden. Disse udposter er typisk beboet af nogle af de allermest ekstremistiske bosættere – og består af nogle få blikskure, som er sat op steder, hvor det er ulovligt at bosætte sig. Skurene har stor symbolsk værdi for dem, der bor der. På opfordring fra adskillige politikere vil blikskurene i Givat Ronen inden længe blive fjernet.

 

Voldelig parade gennem Hurwara

Mandag aften fortsatte volden desværre, da en gruppe bosættere kørte i parade gennem byen Hurwara, som man kommer igennem, når man kører på hovedvej 60 (i den nordlige del af Vestbredden).

Bosætterne kastede sten mod butiksruder og biler. Mindst 20 biler blev ødelagt. Og tre personer kom til skade.

Hændelsen skulle angiveligt ses som en markering af, at en israeler, som sidste år blev fængslet for at kaste sten mod palæstinensere, nu er blevet løsladt.