Voldsomme sammenstød i Tel Aviv på eritreisk jubilæumsdag

Det er 30 år siden, Eritrea blev uafhængigt, og siden da har landet haft den samme leder. Jubilæet er blevet markeret på eritreiske ambassader rundtom i verden – også i Israel.

Men rigtig mange eritreere er vrede på regeringen. Det gælder også en stor del af de cirka 17.000, som befinder sig i Israel, hvor mange er asylansøgere.               

Lørdag den 2. september var der et jubilæumsarrangement på den eritreiske ambassade i Tel Aviv, og her var hundredvis af vrede demonstranter mødt op. Der var dels en gruppe, som ville demonstrere imod regeringen, dels en gruppe af moddemonstranter, som ville støtte regeringen. Videooptagelser viser meget, meget voldelige sammenstød mellem de to grupper.

Det israelske politi var også til stede, og der var også voldelige sammenstød mellem dem og demonstranterne.

De vrede eritrere brød på et tidspunkt igennem en barrikade tæt på ambassaden, og her måtte betjente affyre varselsskud. Ifølge en udtalelse fra politiet følte nogle betjente, at deres liv var i fare.

 

»Aldrig oplevet noget lignende«

Sammenstødene betød, at personalet på Icholiv Medical Center måtte behandle 14 personer, som var alvorligt såret. 11 af dem var blevet ramt af skud, og 4 af dem skulle opereres. Andre var blevet stukket med kniv.

I alt 150 personer blev såret under urolighederne. Heriblandt 30 betjente. Det er voldsomme tal, og lederen af hospitalet sagde, at han ikke mindes noget lignende.

En leder fra det eritreiske samfund sagde, at han havde bedt politiet om at sætte en stopper for jubilæumsfejringen på ambassaden, men det ønske var ikke blevet efterkommet.

Meget tyder da også på, at politiet havde undervurderet omfanget af demonstranter, der mødte op i Tel Avivs gader.