VREDE OVER VENSTREORIENTERET GRUPPES »FORRÆDERI« I FN

I torsdags vedtog UNESCO ved en foreløbig afstemning en resolution, der mere eller mindre benægter den jødiske relation til Tempelpladsen. I resolutionen bruges nemlig kun den arabiske betegnelse for stedet, Al Haram Al Sharif.

Resolutionen betød blandt andet, at Israels uddannelsesminister, Naftali Bennet, kunne meddele, at Israel suspenderer samarbejdet med UNESCO.

Nu er der imidlertid sket en uventet drejning. Den betyder næppe, at resolutionen ikke bliver endeligt vedtaget, men er alligevel en positiv historie midt i en sag, hvor et stort organ som UNESCO på uforklarlig vis vælger fuldstændig at ignorere det faktum, at Tempelpladsen i Jerusalem hører uløseligt sammen med det jødiske folk.

Mexico har nemlig ombestemt sig. I stedet for at stemme for resolutionen vil de nu undlade at stemme. Begrundelsen for beslutningen er, at Mexico anerkender »den ubestridelige forbindelse mellem det jødiske folk og den kulturelle arv i Østjerusalem.« Videre skriver det mexicanske udenrigsministerium, at regeringen »sætter stor pris på det jødiske samfund og i særdeleshed dets store bidrag til velfærden og den økonomiske, sociale og kulturelle udvikling i Mexico«.

Mexicos jødiske UNESCO-ambassadør blev ellers fyret, da han i torsdags forlod afstemningen i protest over sit lands oprindelige støtte til resolutionen.

Det er stadig overvejende sandsynligt, at resolutionen bliver endeligt vedtaget. Modstanderne – heriblandt UNESCOS bestyrelsesformand, Michael Worbs – håber dog, at der vil blive en diskussion og dialog inden den nye afstemning.

Sagen er så vigtig, at de israelske repræsentanter i UNESCO har fået lov at arbejde i dag, selvom det er midt under løvhyttefesten.