Yderligere to terrorangreb – frygter ny bølge

For to uger siden mistede en 26-årig israeler livet, da en palæstinensisk terrorist skød ham i den gamle bys smalle gader.

Lørdag og søndag nat fortsatte det, som man frygter, er ved at udvikle sig til en bølge af angreb. Heldigvis lykkedes det ikke for de to terrorister at dræbe nogen. Hverken lørdag i Jerusalem eller søndag nat på Vestbredden.

 

Ung bilist brager ind i betjent ved checkpoint

Lørdag kunne det ellers let være gået helt galt, da en 25-årig palæstinenser fra Vestbredden valgte at angribe Avraham Elimelich, en ung ortodoks jøde, i en rundkørsel tæt på den gamle bydel i Jerusalem. En video, som kan ses på flere mediers hjemmesider (se den her - advarsel: voldsomme billeder), viser, hvordan Elimelich løber over et fodgængerfelt, da palæstinenseren, der går foran ham, pludselig vender sig og stikker ham med en kniv flere gange. Der går ikke mange sekunder, før to betjente kommer løbende. Da terroristen ser dem, forlader han Elimelich og angriber i stedet de to betjente, som skyder og dræber ham.

Efterfølgende har nogle – blandt andet et arabisk medlem af Knesset – rettet kritik mod de to betjente, fordi den ene video viser, at de skød terroristen igen, mens han lå ned. En anden video har dog vist, at de først skød ham, da han angreb dem og forsøgte at stikke dem med kniven. Og de to betjente, som efterfølgende er blevet afhørt, har sagt, at de vurderede, at terroristen stadig udgjorde en fare, selvom han lå ned. Intet tyder på, at hændelsen får konsekvenser for betjentene. Tværtimod forlyder det, at de muligvis bliver hædret for at have reddet Elimelichs liv.

De to betjente besøgte ham på hospitalet søndag. »Tak for at redde mig. Uden jer ved jeg ikke, hvor jeg havde været i dag. Gud sendte jer til det rette sted på det rette tidspunkt,« sagde Elimelich til de to redningsmænd.

 

Såret i bilangreb ved checkpoint

Natten til mandag fandt endnu et angreb sted – denne gang ved Teenim-checkpointet på Vestbredden. Det ligger på højde med Nablus tæt på grænsen til Israel.

En 16-årig palæstinensisk dreng kørte med høj hastighed ind i en bil, der holdt ved checkpointet. Han ramte en grænsebetjent, inden han bragede ind i det bygningen ved chekcpointet.

Betjente på stedet skød mod den unge chauffør, da de opdagede, at der var tale om et angreb. Den 16-årige blev senere erklæret død.

Betjenten, som blev ramt, var til at begynde med i alvorlig men stabil tilstand. Nu er hans tilstand forbedret til moderat.

En ny bølge?

Forsvarsminister Benny Gantz har i kølvandet på de to hændelser opgraderet alarmberedskabet ved checkpoints på Vestbredden.

Der har nu været fem terrorangreb udført af enkeltindivider i løbet af de sidste tre uger.

  • 17. november: En 16-årig palæstinenserne angriber to grænsebetjente med kniv. Gerningsmanden dræbes.
  • 21. november: Én dræbes, og fire såres af en palæstinenser med et maskingevær. Gerningsmanden var medlem af Hamas, som tog skylden. Han blev dræbt af sikkerhedsstyrker.
  • 21. november: En 67-årig overfaldes af en 18-årig palæstinenser, som stikker han med kniv. Det sker i Jaffo ved Tel Aviv. Den 18-årige fængsles.
  • 4. december: Angrebet, som er beskrevet øverst i artiklen.
  • 6. december: Angrebet ved checkpointet.

 

Man frygter, at der vil komme en ny bølge, der minder om det, man oplevede i slutningen af 2015 og første halvdel af 2016. I mange måneder var der hver uge flere af disse angreb, hvor palæstinensere tilsyneladende på egen hånd og uden forbindelse til nogen terrororganisation angreb tilfældige civile. Det var især knivoverfald og angreb, hvor terroristen forsøger at køre folk ned – på engelsk kaldet »car-ramming attack«. Perioden, hvor de mange angreb fandt sted, er blandt andet blevet kaldt »knivintifadaen«. I perioder var der angreb hver dag.

Som lørdagens og søndagens angreb viser, kan noget lignende være på vej. Det, der i 2015 udløste knivintifadaen, var blandt andet voksende frustration og utilfredshed med Det Palæstinensiske Selvstyre hos palæstinenserne på Vestbredden. Det er også tilfældet i dag, hvor den palæstinensiske økonomi hænger i laser.

Samtidig vokser Hamas’ popularitet. De to ting tilsammen danner kan danne grundlag for en ny bølge, hvor især helt unge drenge lader sig tiltale Hamas’ propaganda, hvor mang hylder terrorister, der ofrer sig.