Zelensky: Rusland anklager jøder for nazisternes forbrydelser!

Israel er pludselig blevet draget ind i krigen mellem Rusland og Ukrainer, efter at den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov, i søndags kom med nogle meget opsigtsvækkende udtalelser i et interview med et italiensk medie.

Her blev Lavrov spurgt ind til den russiske forklaring om, at Rusland vil ”afnazificere” Ukraine, og blev forholdt det faktum, at den ukrainske præsident jo selv er jøde.

Her svarede Lavrov, at ”Hitler også havde jødisk blod” og at ”nogle af de værste antisemitter er jøder”. Med andre ord: Når en jøde som Hitler kunne begå uhyrlige forbrydelser mod jøder, så kan Zelensky også være nazist.

Udtalelserne skabte naturligvis stor forargelse i Israel, hvor især udenrigsminister Lapid har fordømt Lavrov. Tirsdag kaldte han udtalelserne ”utilgivelige”. ”Hitler var ikke jøde, og det var ikke jøder, der slog min bedstefar ihjel i Mauthausen. Det var nazisterne, og alle disse sammenligninger med nazisterne er utilgivelige,” sagde han.

Dagen før havde han indkaldt den russiske ambassadør i Israel til ”en alvorlig samtale”. Han har krævet, at den russiske regering undskylder til det jødiske folk og især holocaustoverlevere.

Den ukrainske præsident, Zelensky, har også reageret på Lavrovs udtalelse: ”Disse ord betyder, at Ruslands øverste diplomat anklager det jødiske folk for at stå bag nazisternes forbrydelser. Jeg har ingen ord,” sagde han.

 

Ny linje fra Israel

Indtil for nylig har Israel holdt sig meget neutral og været forsigtige med at fordømme Ruslsand og Putin.

Men på det seneste er der sket en udvikling, hvor Israel mere tydeligt støtter Ukraine. For eksempel har Israel valgt at sende militært udstyr i form af hjelme og militærveste til Ukraines hær.

Lavrovs udtalelser vil sandsynligvis kunne skubbe yderligere til denne udvikling.

I april sagde den russiske ambassadør i Israel, at hvis Israel leverer militært udstyr til Ukraine, så vil Rusland respondere ”på en måde, der svarer til denne handling”. Israel har endnu ikke givet Ukraine våben, selvom ukrainerne er interesserede i for eksempel Israels missilskjold. Men ifølge dagbladet Haaretz overvejer regeringen at hjælpe ukrainerne også på denne måde.

Den israelske regerings bekymring er dog, at det vil få Rusland til ikke længere at acceptere israelske militæraktioner i Syrien. Noget, som vil være et stort problem for Israel, som jævnligt angriber pro-iranske militser i netop Syrien.