Alle Ordet og Israels folk i Israel er nu evakueret

Efter mere end fire døgns ventetid ankom de sidste af Ordet og Israels folk i Israel til Københavns Lufthavn hen på natten til søndag.

17 personer blev evakueret med forsvarets Hercules-fly fra Tel Aviv lørdag eftermiddag. De blev fløjet til Cypern, og efter en længere ventetid her fløj de videre med et andet fly til Danmark.

De sidste 31 personer blev lørdag aften hentet i Ben Gurion Lufthavn af et særfly sendt af det danske udenrigsministerium. De fløj direkte til Danmark og landede efter midnat natten til søndag.

Evakueringen omfattede alle Yad va Lev-volontører, dem fra seniorholdet, som ikke allerede var rejst hjem, alle discipelskoleelever, ungledere, den faste stab og nogle besøgende bestyrelsesmedlemmer og medarbejdere fra Danmark.

Det betyder, at også Jakob og Cecilie Ulriksen og deres to børn, Josva og Noa, fra Poriya og Simon og Signe Kammersgaard Back og deres søn, Josva, Kirsten Østerby, Benjamin Nyborg og Anna Brødsgaard Knudsen fra Jerusalem nu er i Danmark.

Da Hamas angreb Israel 7. oktober, var der i alt 52 personer i Israel tilknyttet Ordet og Israel. Fire af dem var allerede rejst ud af landet inden den store evakuering.

Beslutningen om at hente alle hjem til Danmark blev taget af Ordet og Israels ledelse tirsdag aften. Normalt følger vi Udenrigsministeriets rejsevejledning, men situationen var så tilspidset, at vi frygtede, at vi ikke kunne få folk ud, hvis vi ventede længere. Vi begyndte straks den meget komplicerede planlægning af hjemrejsen, men allerede natten til onsdag meddelte Udenrigsministeriet, at de ville etablere en evakuering.

Selv om udenrigsministeriets evakuering på mange måder forløb lidt kaotisk, er vi i Ordet og Israel meget taknemmelige for ministeriets beslutning og indsats for, at vi kunne komme hjem.

I løbet af den sidste uge oplevede samtlige 52 fra Ordet og Israel at blive sendt i beskyttelsesrum af raketalarmer i Jerusalem og Poriya. Det sidste hold, der blev evakueret i lørdags, oplevede også raketalarm i Ben Gurion Lufthavn lørdag aften.


Mens Ordet og Israels folk ventede i Ben Gurion, lød alarmen, og alle måtte lægge sig på gulvet. (Foto: Ole Andersen)

Rejser med tungt hjerte

Alt tyder på, at krigen vil eskalere i de kommende dage. Især vil situationen i det nordlige Israel blive voldsomt tilspidset og farlig, hvis Hizbollah vælger at angribe Israel. Derfor er der ingen tvivl om, at det var rigtigt at hente alle hjem. Men vi håber inderligt, at situationen hurtigt bliver stabiliseret, så vores arbejde i Israel kan genoptages, og medarbejderne vende tilbage.

Da vi lørdag kørte gennem det nyetablerede sikkerhedstjek ved udkørslen af Poriya, sagde en af de frivillige vagter fra byen: »Kom snart tilbage; I er en del af vores lokalsamfund!« Og som en sidste hilsen råbte han efter os: »Fortæl sandheden om, hvad der sker her, i jeres land!«

Det var med virkelig tungt hjerte, at vi fløj fra Israel. Israel har været udsat for et uhørt blodigt og grusomt terrorangreb og er nu midt i en forfærdelig krig. Alle israelske familier har måttet sende fædre, voksne børn eller børnebørn til hæren og lever nu i dyb bekymring for dem. Hele samfundet er præget af krigen.

 Vi beder Gud om beskyttelse og fred for Israels folk i denne situation.


Vi er taknemmelige for, at alle vores folk i Israel, nu er evakueret til Danmark. Nogle af dem fløj med Hercules-fly fra Tel Aviv til Cypern.