Den røde løber blev rullet ud

Hanne og Leif Toft har i corona-tiden haft mange diakonale opgaver i Jerusalem. Men ikke bare i Jerusalem. De har også taget mange ture til Tel Avivs slum for at hjælpe med at renovere lokaler for Red Carpet – et værested for prostituerede kvinder, som har et narkomisbrug. Det er ledet af et messiansk jødisk ægtepar, Anat og Ishai Brenner.

Navnet Red Carpet – Den Røde Løber – skal signalere, at enhver kvinde, der træder ind, er en kongedatter, værdifuld og elsket og med mulighed for at møde Kongernes Konge, Messias.


Foto: H og L Toft

Der har været arbejdet meget på at gøre stedet til et lyst og lækkert sted at komme ind og få en pause midt i slummens hårde liv. Man har set frem til endelig at kunne åbne stedet, der har stået klart siden juni sidste år. På grund af Corona-restriktioner har det dog ikke været muligt at invitere brugerne ind før nu i april. Endelig kom dagen med det, der er arbejdet hen imod og blevet drømt om: ”Den røde løber blev lagt ud, så kongedøtrene kunne træde ind….”

Hanne og Leif fik lov at deltage i åbningen og her fortæller de om deres oplevelser fra dagen:

”En næsten helt almindelig torsdag i Tel Avivs slum, i et dejligt nyrenoveret, lyst og rent lokale sitrer det af forventning, liv, glæde og forberedelser til at åbne op.

Der skal lige monteres sprit- og sæbedispensere, der skal forberedes poser med forskelligt indhold (fx toiletrulle, trusser, vand mm), der skal anrettes mad, der skal placeres blomster, der skal koordineres, og der skal holdes bedemøde.

Medarbejdere og volontører i Red Carpet er så forventningsfulde. Nu kan de endelig kunne invitere områdets kvinder (prostituerede og misbrugere) indenfor.

Og så sker det: Kvinderne kommer ind, får et godt måltid mad, som de kan sidde ved bordet at spise, en får et fodbad og får fodbehandling, en anden er gået i bad i et dejligt fint badeværelse. En får vasket og klippet hår, en anden vælger sig ”nyt” tøj fra et tøjstativ. En drikker en kop kaffe, en anden sidder bare lige lidt og hviler. Og alle bliver de mødt med masser af omsorg og kærlighed – og respekt.

Udenfor sidder Ishai og Jonathan i skyggen under en stor markise og ved et bord med mad, snacks og vand. Her møder de nogle af områdets mænd, som kan sidde ned og få en snak og noget mad.  Samtidig inviterer de to medarbejdere kvinderne indenfor og sikrer, at det kun er kvinder, der kommer ind. Her er en hyggelig stemning.


Foto: H og L Toft

Da én af kvinderne kommer ud, kommenterer Jonathan: ”Wow, du er jo næsten ikke til at kende”. Hendes svar og hendes strålende øjne fik os fuldstændig til at juble indeni: ”Jeg har været i bad, fået rent tøj og sat hår. Det er fantastisk - jeg sover derhenne på gaden, og tænk jeg kan komme herind, det er fantastisk, og de er så flinke, må I blive velsignet..”

Sådan slutter Hanne og Leif deres beretning med stor glæde og taknemlighed over, at de har fået lov at være en del af arbejdet i Red Carpet.