Et langt venskab

Et langt venskab

Kirsten Østerby er Ordet og Israels eneste danske medarbejder i Israel for tiden. Hun hjælper, hvor der er behov, og det er der mange steder.  Kirsten har imidlertid også nogle helt faste aftaler, som hun har haft gennem meget lang tid. Den ene er en ugentlig aftale med hendes gamle veninde, Mathilda.

                                                          Mathilda og Kirsten, da de begge var yngre (2018)

Her fortæller Kirsten om det lange venskab:

”For 25 år siden mødte jeg for første gang Mathilda. Hun var en af de ældre, jeg fik tildelt af min socialarbejder ved Jerusalem kommune, som jeg skulle besøge og hjælpe med forskelligt. Det gjorde jeg 2 gange om ugen, hvor jeg handlede ind, måske gjorde lidt rent. Jeg mindes stadig, hvordan jeg op til påske skulle polere alle hendes fine træmøbler.  Og så skulle vi altid have en kop kaffe og en snak ved køkkenbordet.

Mathilda har en meget spændende livshistorie. Hun er født i Tyrkiet og blev som 17årig gift med en mand, der var bosat i den britiske koloni Rhodesia (nuværende Zimbabwe). Hun måtte derfor forlade sit hjem og følge med sin mand dertil. Manden døde allerede i 1944 og efterlod Mathilda med tre små børn. Hun blev gift igen, og det var sammen med sin daværende mand, at hun i 1977 flyttede til Israel. Han døde i 1994 og efterlod Mathilda ret alene tilbage. Alle hendes tre børn havde nemlig valgt at bosætte sig i USA. Det var blandt andet også derfor, at jeg besøgte Mathilda og hjalp med forskelligt, fordi hun ikke havde så mange andre.

Mathilda og jeg fik en rigtig god og nær relation, og efterfølgende bevarede vi kontakten med telefonopkald og breve gennem alle årene. Når jeg var i Israel, forsøgte jeg altid at få tid til at besøge Mathilda.

Nu er Mathilda blevet 105 år, og det utrolige er, at hun stadig lever og bor her i Jerusalem. Jeg forsøger at besøge hende en gang om ugen. Hun kan ikke ret meget mere og sover det meste af tiden, men når jeg spørger, om jeg må læse højt fra Det Gamle Testamente (den jødiske bibel) for hende, siger hun altid klart ”ja”.

Jeg er ikke den eneste, der har besøgt Mathilda, men der har gennem tiden været en lang række forskellige af Ordet og Israels medarbejdere og volontører, der er kommet forbi. Det var i øvrigt tidligere medarbejder Hanne Toft, der begyndte at læse i Bibelen sammen med Mathilda.

Jeg læser altid Salme 23, som vi begge holder meget af, og Esajas 53. Og så læser jeg forskelligt andet, mest salmer. Det kan godt være, at hun ikke hører det hele, men jeg håber og tror, at hun hører noget, og at det gør en forskel for hende. Men det er ikke kun hende, det gør en forskel for. Også for mig, er det nogle meget betydningsfulde besøg. Jeg får lov at læse højt af Bibelens gode ord, mens jeg holder Mathilda i hånden, og hun ligger og småblunder. En stille, velsignet stund sammen med Mathilda -og med Gud.”

 

Her slutter Kirstens hilsen, men hvis man har lyst til at læse mere om Mathildas livshistorie, så kan man finde en længere beretning om hende i bogen ”Fra jordens ender”.

Bogen indeholder tolv beretninger om immigranter i Israel.  Bogen er på tilbud og kan købes for 75,- inkl. porto på Ordet og Israels webshop lige her