Redningen af de danske jøder markeret i Det danske hus

Hanne Højgaard fortæller:

"Natten mellem den 1. og 2. oktober 1943, besluttede nazisterne at fange alle jøder i Danmark og deportere dem til KZ-lejre.

Vi besluttede, at vi her 75 år efter ville fejre, at missionen ikke lykkedes for Nazisterne, og tænkte, at der ikke var bedre sted at fejre det end i Det Danske Hus i det jødiske hjemland.

Derfor inviterede vi naboer og forskellige kontakter i Poriya og omegn til en aften, hvor de kunne høre historien om, hvad der skete med de danske jøder, og efterfølgende få kaffe og danske cookies og se  filmen ”Mirachle at Midnight”, som netop handler om begivenhederne tilbage i 1943 i Danmark.

Ole Andersen underviste den uge på discipelskolen og derfor var det oplagt at invitere ham til at fortælle om begivenheden tilbage i 1943, og hvilken betydning det har været for Ordet og Israels tilblivelse.

Der mødte 30 lokale op, hvilket var mange flere, end vi havde turdet håbe på. Alt i alt blev det en fantastisk aften, hvor der blev rig lejlighed til at snakke og hygge med vores gæster.

Sådan en aften bliver vi ret stolte af at være danskere, og taknemmelige for, at der var nogle for 75 år siden, der ville hjælpe jøder over sundet til Sverige i deres fiskekuttere. 95 % af de danske jøder blev reddet.", slutter Hanne Højgaard