Store Bededag og Lag b' Omer falder på samme dag i år

Lag b’Omer er en angivelse, der betyder den 33. dag i Omer-perioden, de 7 uger mellem Pessach og Shavuot. Det er en mindre helligdag, som ikke har bibelsk udspring, men dagen er blevet meget populær og mange holder bryllup på denne dag. Alle øvrige dage i Omer-perioden er sørgedage dedikeret til minde om alle de forfølgelser og lidelser, jøderne har gennemlevet i historien. At netop denne dag er valgt ud til en glædens dag midt i sorgen har sin baggrund i det som skete i den jødiske modstandskamp mod romerne (132 – 135 e Kr.). Her udbryder en frygtelig epidemi med mange døde. Den første dag uden dødsfald var netop den 33. dag i Omerperioden.

Mange valfarter denne dag til byen Zefat i det nordlige Israel, som siden 3. århundrede var hjemsted for den jødiske mystik, kabbalismen. En af de største rabbinere inden for denne retning døde netop på Lag b’ Omer, og hans grav ligger på bjerget Meron uden for Zefat.

En lidt pudsig kabbalistisk tradition knyttet til dagen er, at forældre kommer med deres små 3-årige drenge, som så får deres første klipning netop på Meron bjerget.

For alle jøder i Israel er det den store bål-dag. Der tændes bål over hele landet til minde om de jødiske oprørere og som et symbol på rabbinernes lære - som lyser for folket.

På Store Bededag i morgen har vi særligt fokus på bønnen. Vi kan vi takke for, at vi har fået bønnen gennem det jødiske folk, og vi kan bede for folket og om Jerusalems fred.

Hvis man vil høre noget om bønnens jødiske rødder, ligger der to lektioner på Ordet og Israels YouTube kanal: Lektion 1 og  Lektion 2