2018 har budt på mange antiarabiske angreb - og en fængselsdom

To nedbrændte biler og hadsk antiarabisk graffiti. Det var resultatet af et såkaldt prismærkeangreb, som fandt sted i det nordlige Israel natten til onsdag. Et prismærkeangreb er et angreb ofte udført af højreekstremistiske jøder, som regel bosættere eller personer med tilknytning til bosætterbevægelsen.

Nattens hændelse i den arabiske by Iksal i det nordlige Israel er blot en af mange i den seneste tid – efterretningstjenesten Shin Bet har registreret hele 13 episoder i løbet af 2018, mens der er i hele 2017 kun blev registreret otte. Ud over nattens bilafbrændinger har der været angreb, hvor bildæk er blevet punkteret, og der er blevet sprayet graffiti på biler og husmure. Der er også eksempler på, at arabere har fået fældet deres oliventræer, og at der er blevet kastet sten gennem ruder i huse og biler.

Graffiti er det mest almindelige middel, som de højreorienterede jøder bruger. De har blandt andet skrevet »jøder, lad os vinde«, »lad os få ordnet dem« og »vi tager skæbnen i egen hånd« på husmure og biler.

Angrebene er sket både i arabiske byer i Israel og i palæstinensiske byer på Vestbredden.

De opfattes som en hævnaktion mod palæstinenserne eller en reaktion på de israelske myndigheders restriktioner over for bosætterne på Vestbredden.

Mange israelske parlamentsmedlemmer – primært fra venstrefløjen – har udtrykt vrede og fordømmelse mod den seneste tids angreb. »Gale personer forsøger at ødelægge forholdet mellem jøder og arabere i Israel (…).Disse forbrydelse skal håndteres som national terror,« udtalte Itzik Schmuli fra Den Zionistiske Union, der er det største oppositionsparti i Israel.

 

Fem års fængsel til teenager

De israelske myndigheder ser med stor alvor på angrebene. Og i marts faldt en sjælden dom, da en israelsk teenager fra bosætterbevægelsen fik 5 års fængsel for i løbet af de seneste år at have udført en række prismærkeangreb.

Den unge mand erkendte blandt andet ildspåsættelse og racistisk motiverede angreb samt at være en del af »en gruppe, som arbejder for at indgyde frygt og terror blandt den palæstinensiske befolkning ud fra et ideologisk perspektiv«. Hans to ældre brødre blev dømt til henholdsvis fire et halv og to et halvt års fængsel – også på grund af racistiske angreb, for eksempel stenkast mod bil og ildspåsættelse.

Ifølge anklageskriftet deltog den unge mand i et voldsomt terrorangreb i december 2015, hvor han sammen med en anden person kastede beholdere med tåregas ind gennem ruden til et palæstinensisk hjem i byen Beitillu på Vestbredden. På husmuren havde de forinden skrevet »hævn« og »med hilsen fra Zions fanger« med graffiti. Den lille familie med far, mor og et spædbarn, som boede i huset, kom heldigvis uskadte ud. I et andet tilfælde kastede de samme to personer molotovcocktails (brandbomber) ind i et hus – også her nåede beboerne ud i sikkerhed.

 

Anklagemyndigheden udtalte, at dommen var et udtryk for, at man med stor beslutsomhed slår ned på den slags racistiske angreb. På den politiske venstrefløj er man da også godt tilfreds med dommen. Men den venstreorienterde gruppe Yesh Din mener, at det er en undtagelse og ikke reglen, at prismærkeangrebene får konsekvenser.

 

Når det gælder nattens angreb, har politiet igangsat en undersøgelse.