Annekteringsplaner står helt stille – Netanyahu skuffet over USA

For snart halvanden måned siden var der virkelig lagt op til, at der skulle ske noget historisk i Israel. Den store forventning var, at Israel – med USA’s godkendelse – ville annektere noget af Vestbredden. Som minimum nogle få af de store bosættelser, der ligger tæt op ad grænsen til Israel. Men siden er der ikke sket noget, og der er heller ikke udsigt til annektering i den nærmeste fremtid.

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, lader til at være temmelig skuffet over forløbet. I et interview søndag sagde han, at »det var tydeligt fra starten, at der ikke ville blive tale om udvidelse af suverænitet [annektering] uden USA’s accept. Ellers ville jeg have gjort det for længe siden. (…) Nu er Trump travlt optaget af andre sager, og det står ikke øverst på hans dagsorden.«

Man aner altså en vis frustration over USA’s manglende støtte, da den endelige afgørelse skulle falde.

Netanyahu siger dog også i interviewet, at han ikke har opgivet håbet. »Jeg håber, at vi i den nærmeste fremtid kan gennemføre det sammen med andre vigtige diplomatiske tiltag.«

Spørgsmålet om annektering har delt det israelske samfund. Selv bosætterne har forskellige syn på sagen, selvom det er dem, der bor i de områder, der kan blive annekteret af Israel.

Nogle mener nemlig ikke, at annektering i forbindelse med den amerikanske fredsplan er en god ide. Planen indebærer nemlig også oprettelsen af en palæstinensisk stat på 70 procent af Vestbredden. Og det er de imod.

 

Nyt valg kan blive dødsstødet

Som vi skrev om her på siden for nylig, kan Israel være på vej imod endnu et valg. Det vil i så fald være det fjerde valg på under to år. Det sker, hvis regeringen ikke er blevet enig om en finanslov 25. august – medmindre de kan blive enige om at udskyde denne dato.

Lige nu er der nok størst chance for, at de finder en løsning og undgår valg. Men hvis ikke de finder en løsning, ja, så vil det betyde, at der i hvert fald ikke bliver tale om annektering før en gang til foråret, når den nye regering tidligst er på plads.

Og hvem ved, om Donald Trump er amerikansk præsident til den tid? Skulle han tabe til Joe Biden i november vil det mindske sandsynligheden for en amerikansk accept markant.