BDS: Coverband vil alligevel spille boykot-aktivists sange i Israel

Selvom den tidligere Pink Floyd-forsanger Roger Waters er indædt modstander af Israel og er ivrig aktivist i boykotbevægelsen BDS, ja så har Pink Floyd faktisk ret mange fans i Israel. Roger Waters selv kommer naturligvis aldrig selv til at spille for et israelsk publikum. Tværtimod kæmper han for at få andre musikere til at boykotte Israel, som han mener er ”en racistisk apartheidstat”.

Det betyder dog ikke, at de israelske Pink Floyd-fans ikke kan høre deres favoritsange live i deres eget land. Coverbandet UK Pink Floyd Experience skal nemlig spille koncert i Beersheba, Tel Aviv og Haifa hhv. 4., 5. og 6. januar.

Meget tydede ellers på, at koncerterne ville blive aflyst. Ja, det vil sige, de blev faktisk aflyst for halvanden uge siden. I går fortrød UK Pink Floyd Experience så den beslutning.

 

”De henretter deres naboer”

Forud var gået et forløb, hvor Roger Waters 7. december skrev på Facebook, at han var chokeret over, at hans sange skulle spilles i Israel, og kraftigt opfordrede – nærmest truede – bandet til at aflyse. Han skrev blandt andet: ”At synge mine sange foran et segregeret publikum i Israel og på den måde bidrage til den kulturelle hvidvask af den racistiske apartheidregering vil være en samvittighedsløs, ond og urespektfuld handling. (…) Har I [UK Pink Floyd Experience] nogensinde lyttet til de sange, i optræder med? De mennesker, I vil underholde, henretter deres naboers børn og skyder dem med koldt blod hver dag.”

Roger Waters’ løgnagtige beskyldninger mod ikke bare den israelske regering men mod helt almindelige israelere (”dem, I vil underholde”) er karakteristiske for BDS og ikke mindst Roger Waters selv.

Det var altså blandt andet dette opslag, der fik bandet til at aflyse koncerterne kort efter. Waters satte sig igen til tasterne og takkede coverbandet – dog endnu en gang ved at lyve over for sine følgere. Han skrev: ”Jeg har hørt fra David Power [coverbandets talsmand], og jeg er meget glad for, at de har aflyst. Med deres egne ord er ’situationen i Israel og Palæstina utålelig’. (…) Jeg er glad for at kunne byde dem velkommen i BDS.”

Waters’ påstand om, at coverbandet havde taget politisk stilling og ville støtte BDS, passede imidlertid slet ikke. Det kom frem, da David Power, som er bandets talsmand, selv kommenterede opslaget og skrev: ”Roger, som jeg har pointeret i min besked til dig, gik min bekymring på mine kollegaer og den chikane og de trusler, de modtog som følge af dit opslag. Dette er hovedgrunden til, at vi valgte at aflyse. Vi støtter ingen af siderne, vi håber blot på at kunne bringe musik ud til folk.”

At bandet ikke støtter BDS og ikke har taget politisk stilling blev bevist endeligt i går. Her kom det nemlig frem, at de israelske fans altså alligevel kan høre Pink Floyds sange live i Israel i begyndelsen af januar. Og her har UK Pink Floyd Experience faktisk inviteret et israelsk coverband til at være med på scenen for på den måde at understrege, at de altså ikke har noget imod israelere.

 

Måtte slette Facebookside på grund af trusler

Det har været et voldsomt forløb for UK Pink Floyd Experience. Det viser, hvor hensynsløse og umoralske nogle BDS-aktivister – med Waters i spidsen ­– er, når det kommer til at lægge pres på kunstnere. Ziv Rubinstein, som har haft med koncerterne i Israel at gøre, fortalte til medierne, at ”det var en forfærdelig situation. De blev truet på livet, de var bange, og de var nødt til at lukke deres Facebookside. Men vi kender bandet, og vi ved, at de elsker Israel”.

En kendt musiker, som har taget kampen op med BDS, er australieren Nick Cave. Han har sagt, at BDS er ”antisemitisk i hjertet”. Han har ligesom mange andre oplevet ubehagelige trusler fra BDS-aktivister, men har holdt fast og har valgt at spille i Israel.

Facebookopslagene kan findes på Waters’ side. Hvis man læser kommentarerne, er det tydeligt, at der er mange, som er imod Waters og hans chikane af kunstnere, som slet ikke har noget med politik at gøre.