Diplomatisk kamp mellem Israel og Rusland efter hård fængselsdom

Siden april har den 26-årige israelske kvinde Naama Issachar siddet fængslet i Rusland. Der blev fundet cirka 10 gram marihuana i hendes store bagage, da hun skulle rejse til Israel via Moskva.

I denne uge faldt dommen så over hende – og den var hård. Syv et halvt års fængsel kan den unge kvinde se frem til. Medmindre den diplomatiske kamp, som lige nu foregår, ender med, at hun bliver løsladt.

I dag sendte Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, en formel anmodning til Vladimir Putin om at få den unge kvinde løsladt. Naama Issachar har sagt, at hun ikke anede, hvordan stoffet var endt i hendes taske. Hun har også forsvaret sig med, at hun aldrig havde tænkt sig at rejse ind i Rusland, men kun skulle mellemlande.

 

Alt for hård dom

I Israel er man chokeret over straffen på syv et halvt års fængsel. Men man mistænker også, at russerne vil bruge Issachar til at få udleveret den russiske hacker Aleksey Burkov, som lige nu sidder fængslet i Israel, men som står til udlevering til USA.

Russerne har anmodet om at få Burkov, der er involveret i svindel med kreditkort, udleveret, men det har Israel ikke villet. Måske ændrer det sig nu.

Russernes store ønske om at få ham udleveret har givet mistanke om, at han måske arbejder for den russiske efterretningstjeneste.

Det er dog stadig mest sandsynligt, at den israelske justitsminister Amir Ohana holder fast i beslutningen om at udlevere Burkov til USA. Det blev endeligt besluttet for nylig, og måske er den hårde dom til Issachar en reaktion på det. Spørgsmålet er så, om det ændrer Burkovs skæbne.

I mandags fik Issachars mor lov at besøge sin datter for første gang siden dommen. Hun fortalte efterfølgende israelske medier, at Naama græd meget og er træt og udmattet – at hun bare vil hjem. Moren havde fortalt sin datter at hun skulle være stærk, og at hun har folkets støtte.

De israelske myndigheder har advaret landets borgere om at rejse til Rusland i denne periode, hvor den diplomatiske kamp om udlevering foregår.

Netanyahu har et ganske godt forhold til Putin, men forholdet er også meget sensitivt. Det betyder, at israelerne bliver nødt til at agere med forsigtighed og omtanke. Men fornemmelsen er, at regeringen vil gå langt for at få Naama Issachar hjem til Israel, så hun slipper for at sidde i russisk fængsel de næste syv år.