Fodboldfans bruger antisemitiske Anne Frank-klistermærker

Højreekstreme fans af den italienske fodboldklub Lazio, som har hjemme i Rom, bragte i weekenden skam over italiensk fodbold. En gruppe af hooligans havde sat klistermærker op på Det Olympiske Stadion i Rom med Anne Frank iført en Roma-trøje. Roma bruger samme stadion som Lazio, og ved siden af klistermærkerne stod der ”romanista-jøde”.

Sagen har vakt stor vrede og forargelse i det italienske samfund, og premierminister Gentiloni har sagt, at de skyldige skal straffes. Den tidligere premierminister Matteo Renzi har endda opfordret alle italienske klubber til at spille de næste kampe med en davidsstjerne på ryggen. Også i Europa-Parlamentet er den modbydelige handling blevet omtalt. Formanden sagde, at det er ”en meget alvorlig sag” at bruge billeder af Anne Frank til at fornærme tilhængere af en anden klub.

I midtugen har de italienske hold i den bedste række spillet igen. Her varmede Laziospillerne op med en T-shirt med Anne Frank, hvor der stod ”nej til antisemitisme”. Og før alle kampe gav spillerne eksemplarer af Primo Levis bog ”Hvis dette er et menneske” til de børn, som løber ind på banen med spillerne inden kampen. Primo Levi overlevede – i modsætning til Anne Frank – de nazistiske koncentrationslejre. Desuden blev der umiddelbart inden kickoff rundt på de italienske stadions læst op af Anne Franks dagbog og holdt et minuts stilhed.

Men nogle steder blev der i forbindelse med denne markering yderligere demonstreret fra højreekstreme fans. Nogle Laziofans vendte ryggen til stadion, mens der blev holdt et minuts stilhed. Og på et andet stadion valgte fans at synge slagsange, mens der skulle være et minuts stilhed.


Lazio er kendt for at have mange fascistiske fans. (Foto: Andrew/Wikimedia)

 

Klubpræsident i synagogen

Fra Lazios side har man forsøgt at råde bod på den grusomme hændelse. Onsdag besøgte klubbens præsident Roms synagoge, hvor han lagde blomster og lovede, at klubben hvert år ville sende 200 fans på ”opdragelsesrejse” til Auschwitz.

Senere fandt man dog blomsterne, som havde klubbens blå og hvide farver, flyde rundt i Tiberen.

Man går ud fra, at det er jøder, som har afvist præsidentens undskyldning. Senere onsdag offentliggjorde et italiensk medie nemlig en telefonsamtale, hvor han angiveligt siger, han må besøge synagogen ”for kameraernes skyld”. Om optagelsen er sand, er der dog stadig tvivl om.

 

Men heldigvis tager det italienske politi sagen meget seriøst. Man accepterer ikke denne form for grov antisemitisme. Ifølge de italienske medier har politiet gennemgået mange timers videomateriale og har identificeret mindst 16 personer, som man mistænker for at stå bag klistermærkerne af Anne Frank i en Romatrøje. Et par af disse er kun 13 år.

 

Lazio er kendt for at have mange fascistiske og racistiske fans, og det er ikke første gang, de på den måde bruger fodbolden som en platform for deres racistiske budskaber.