Forsvarsekspert: Der er forskel på Irans ambitioner og Irans evner

Efter en lang karriere i Israels luftvåben og som rådgiver for Benjamin Netanyahu er Isaac Ben-Israel en af de personer, der har allerstørst indsigt i styrkeforholdene mellem Iran og Israel. Han har vundet flere priser for at udvikle våbensystemer til det israelske forsvar, IDF.

I et interview med Bloomberg giver han sit bud på, hvor alvorlig den iranske trussel er på nuværende tidspunkt.

Optakten til interviewet var sidste uges eskalering mellem Israel og terrorgruppen Hizbollah, der fungerer som Irans forlængede arm i Libanon. Angrebsudvekslingen medførte heldigvis ingen tabte menneskeliv – men tingene kunne let være gået anderledes og have eskaleret yderligere.

Selvom Ben-Israel anerkender truslen fra Iran og deres såkaldte proxy-grupper (mindre shiamilitser, der opererer på ordre fra Teheran), understreger han, at Israel er langt stærkere, når det gælder både flåde, luftvåben og cybervåben.


Et krigsfly tilhørende Irans Revolutionære Garde. (Foto: Wikimedia)

Den primære fjende er Iran Revolutionære Garde og ikke mindst enheden Al Quds-styrkerne, som står for operationer uden for Iran. Derudover bruger Iran  de såkaldte proxy-grupper. De har mange mindre grupper, de såkaldte shiamilitser, som modtager ordre fra Teheran. Den langt største af disse grupper er Hizbollah i Libanon.

Israel er stærkere både defensivt og offensivt

Her kan du læse et uddrag af, hvad Ben-Israel sagde i interviewet med journalisten Zev Chafets:

 

Chafets: Der er kun to uger til valget. Både Bibi (Netanyahu) og Gantz, hans primære rival, har advaret om, at Iran er en fjendtlig magt i regionen og en terroriststat, som udgør en strategisk trussel. Har de ret i det?

Ben-Israel: Det er sandt, at Iran er en erklæret fjende, hvis mål er at udslette Israel. Men der er stor forskel på Irans ambitioner og deres evne til at indfri dem.

Chafets: Iran er ti gange større end Israel.

Ben-Israel: Størrelse betyder ikke noget. Egypten er større end Iran, deres hær er større, og de grænser op til Israel, ikke 1500 kilometer væk som Iran. Og Israel har besejret Egypten flere gange. (…) Irans luftvåben hører til på et museum, ikke på slagmarken. Deres flåde kan ikke engang kontrollere Hourmuzstrædet. Som konventionel styrke udgør de ingen alvorlig trussel for Israel.

Chafets: Iran forsøger at udstationere tropper og proxy-grupper i Syrien. Det kunne være farligere, når de kun er 500 km væk.

Ben-Israel: Det har IDF bekæmpet. Det meste har de ikke offentliggjort, selvom de den seneste tid har været mere åbne om deres operationer.

Chafets: Vil du mene, at Israel har haft succes?

Ben-Israel: Overordnet set ja. Der har været taktiske beslutninger, jeg ikke har været enig i, men strategien har været god, og operationerne er blevet udført godt. Israel vil ikke tillade Iran at skabe en base i Syrien eller at forkorte forsyningslinjen til Hizbollah.

Chafets: Men Hizbollah har allerede mange missiler fra Iran.

Ben-Israel: Ja, mellem 100.000 og 150.000

Chafets: Det lyder som en strategisk trussel?

Ben-Israel: Det er en trussel, men den er ikke strategisk. Langt størstedelen af raketterne kan ikke ramme præcise mål – ligesom dem Hamas og Islamisk Jihad affyrer fra Gaza heller ikke kan det. Iron Dome (Israels missilforsvar) er i stand til at skyde dem ned. (…) Hizbollah har nogle få hundrede præcise missiler fra Iran, og de kan gøre skade. Men det israelske antimissilforsvar bliver hele tiden bedre og bedre (…).

Chafets: Okay, lad os se på det højteknologiske, som lader til at være den vej, krigen i Mellemøsten går. Der har været rygter om, at Iran arbejder hårdt på at udvikle offensive cybervåben, og at de konstant forsøger sig med cyberangreb mod Israel.

Ben-Israel: De forsøger. Men Israel er en af verdens fem førende cybermagter, sammen med USA, Kina, Rusland og Storbritannien. (…) Vi er med rette bekymrede over deres begrænsede evne, fordi vi er fjenden, og de retter deres angreb mod os. Men de har ikke været i stand til at ramme os markant. Det, vi kan gøre mod dem, er derimod en helt anden sag. Israel har også andre efterretningsmæssige styrker. For eksempel er rummet fuld af satellitter, der er bygget i Israel, hvilket giver IDF et meget klart billede af, hvad Iran foretager sig.