Fransk antisemitisme: Holocaustoverlever myrdet

Den 85-årige Mireille Knoll blev i fredags brutalt myrdet i sin lejlighed i en forstad til Paris. Gerningsmanden stak hende med kniv 11 gange og satte derefter ild til hendes lejlighed. Angrebet har vakt forfærdelse og stor vrede, og politiet efterforsker sagen som et antisemitisk angreb og har på nuværende tidspunkt arresteret to mistænkte personer og anklaget dem for mord.

Den ene af de to anklagede er Mireille Knolls muslimske nabo. Ifølge hendes søn har hun kendt manden, siden han var syv år: ”Min mor accepterede alle. Selv den nabo, som myrdede hende. Da han var dreng, hjalp han hende,” siger han til Army Radio og tilføjer, at han ikke selv har oplevet antisemitisme i Frankrig før nu.

Frankrigs udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, befandt sig i Israel kort tid efter angrebet. Her gav han udtryk for sin forfærdelse og understregede, at Frankrig er nødt til at fortsætte kampen mod antisemitisme. Også præsident Macron tweetede, at han vil ”bekæmpe antisemitisme”. For nylig fremlagde den franske regering en plan om at bekæmpe antisemitisme på de sociale medier og i skoler. Det sker, efter at tilfældene af antisemitisk vold i Frankrig i 2017 steg med hele 26 procent.

Angrebet kommer cirka et år efter et andet antisemitisk mord. I april 2017 blev en 66-årig jødisk kvinde ligeledes dræbt af sin muslimske nabo, som kastede hende ud ad et vindue.

Dengang var politiet meget længe om at koble sagen til antisemitisme. Det fik de efterfølgende stor kritik for fra det jødiske samfund i Frankrig, og det kan muligvis være grunden til, at man denne gang har været meget hurtig til at sige det, som det er: at den 85 år gamle kvinde blev myrdet af den grund, at hun var jøde.

 

Bekymring og frygt hos de franske jøder

I Frankrig bor der cirka en halv million jøder. De har i de seneste år oplevet et voksende jødehad, og mange har valgt at forlade landet – nogle af dem til Israel, hvor blandt andet Mireille Knolls datter bor.

Francis Kalifat, som er leder af Det Repræsentative Råd for Jødiske Institutioner i Frankrig, fortæller i kølvandet på fredagens angreb: ”Der er ikke blot tale om nogle bøller. Hun blev angrebet, fordi hun var jøde. Og det siger noget om den antisemitisme, der er i vores land.” Han og flere andre hæfter sig ved brutaliteten. Den gamle og svage kvinde blev stukket 11 gange. Kvinden, som blev dræbt sidste år, blev kastet ud ad et vindue. ”Begge angreb er lige gruopvækkende, og brutaliteten fra mordernes side er den samme og er en negation af al menneskelighed,” skrev den franske overrabbiner Haim Korsia i et tweet.