Hizbollah angriber Israel – og »frygter ikke krig«

I fredags tog den anspændte situation ved grænsen mellem Libanon og Israel endnu et skridt i den forkerte retning.

Efter nogle mindre raketangreb mod Israel den seneste måneds tid – og efterfølgende israelske modsvar – valgte terrorgruppen Hizbollah nemlig at sende 19 raketter afsted mod Israel. Ti blev elimineret af Israels missilforsvar, tre landede på den libanesiske side – og de sidste seks landede i et øde område i Israel.

 

Ingen interesse i eskalering

De forrige angreb har Hizbollah ikke taget ansvar for. Israel formoder, at en mindre palæstinensisk gruppe står bag – med tilladelse fra Hizbollah.

Hizbollahs angreb kommer så som en modreaktion på, at Israel i sidste uge valgte at svare igen på raketangrebene ved dels at affyre granater mod Libanon, dels at udføre et angreb fra luften – hvilket er meget usædvanligt.

Hizbollahs leder, Hassan Nasrallah har forklaret: »Det, som skete for nogle dage siden (Israels luftangreb), var en meget farlig udvikling, som ikke er sket i 15 år. Modsvaret til det israelske luftangreb måtte komme hurtigt. Formålet var at skabe balance med hensyn til afskrækkelse.«

Og netop »afskrækkelse« er et nøgleord her (engelsk: deterrence). For hverken Israel eller Hizbollah er særligt interesserede i en krig. Og den libanesiske regering er slet ikke, da landets økonomi hænger i laser.

Men udviklingen er et godt eksempel på, at der kun skal en lille glød (hvis man kan kalde et raketangreb det) til at starte et bål. For så snart den ene part bliver angrebet (som Israel er blevet af et par omgange), er der nødt til at komme et modsvar for netop at afskrække fjenden og markere, at enhver aggression får konsekvenser.

Det er heller ikke tilfældigt, at ingen af angrebene har ramt befolkede områder. For hvis først et angreb koster menneskeliv, er risikoen for en regulær krig stor. Der er med andre ord en hvis påpasselighed, når sigtekornet indstilles.

Budskabet fra både Israel og Hizbollah er, at man er klar til at tage en krig, hvis det bliver nødvendigt. Også her kan der være tale om afskrækkelse. Nasrallah har sagt, at han »ikke ønsker en krig, men er klar til det og ikke frygter det«.


Hizbollahs leder, Hassan Nasrallah. (Foto: Khamenei.ir)

Noget helt andet end Gaza

Selvom forårets krig med Hamas i Gaza var nok så alvorlig, så vil der være tale om en krig i en anden skala, hvis fjenden hedder Hizbollah. Den seneste krig mellem de to parter var i 2006. Og siden da har terrorgruppen, som støttes økonomisk af Iran, oprustet meget kraftigt. Israel vurderer, at de er i besiddelse af mellem 130.000 og 150.000 raketter, hvoraf mange kan ramme præcise mål langt inde i Israel. Raketterne er gemt i små landsbyer i det sydlige Libanon, og Israel har derfor ikke mulighed for at destruere dem uden også at ramme civile.

Opgaven for Israel lige nu er at vinde afskrækkelseskampen og finde et passende modsvar til fredagens 19 raketter. De skal vise Hizbollah, at det er en dårlig ide at angribe Israel. Men på en måde, så situationen ikke eskalerer yderligere.