Israel dræber Islamisk Jihad-ledere i Gaza – og forventer modsvar

Natten til tirsdag udførte den israelske hær et overraskelsesangreb i Gaza mod topledere af terrororganisationen Palæstinensisk Islamisk Jihad. Det skete omkring klokken 2. Med få sekunders mellemrum bombede israelske fly tre forskellige lokationer, hvor de tre ledere befandt sig.

Missionen lykkedes. De tre ledere blev dræbt.

Derudover blev mindst ti personer dræbt –primært de tre lederes familier. Ifølge det palæstinensiske sundhedsministerium er mindst 20 såret.

Nu forventer Israel, at Islamisk Jihad – og måske Hamas – vil svare hårdt igen. Man har lukket veje og offentlig transport omkring Gaza og bedt indbyggerne i de mest udsatte områder om at holde sig tæt på beskyttelsesrum. Skolerne i området tæt på Gaza er også lukket.

Det israelske forsvar forventer, at der nu venter »adskillige dage« med kampe, og hæren forventer at indkalde flere hundrede reservister.

De tre terrorledere var henholdsvis en leder af Islamisk Jihad i det nordlige Gaza, et højtstående medlem af gruppens militære råd og en leder af gruppens terroraktiviteter på Vestbredden.

Medlemmet af det militære råd har angiveligt organiseret nogle af de seneste raketangreb fra Gaza mod Israel.

Hvad kan vi nu forvente?

Tilbage i august udførte Israel en lignende mission, hvor man gik efter Islamisk Jihad-mål i Gaza. Her holdt Hamas – som er den store terrororganisation i området – sig på sidelinjen. Dette var dengang medvirkende til, at de efterfølgende kampe ikke varede så længe.

Et af de store spørgsmål, der stilles nu, er derfor, om Hamas denne gang vil involvere sig i de kampe, der nu følger. For der er næppe tvivl om, at der kommer et modsvar fra Gaza i form af raketangreb. Spørgsmålet er bare, om Hamas kommer til at deltage.

I en udtalelse fra Hamas afslører de ikke deres planer. Men Hamas’ politiske leder, Ismail Hanyieh, har selv udtalt, at modstanden vil være »forenet«. Israel forbereder sig også på, at der kan komme angreb fra andre fronter – nemlig fra Libanon eller Syrien, hvor henholdsvis Hizbollah og iranske militser har sigtekornet rettet mod Israel.

Israels forsvarsminister, Yoav Gallant, har sagt, at han forventer kampe, der vil vare flere dage.

Angrebet har fået partiet Jødisk Styrke – og dets leder Itamar Ben Gvir – til at droppe deres boykot af afstemninger i Knesset. Det var en boykot, der begyndte, efter at der i sidste uge var et døgns kampe mellem Israel og Islamisk Jihad. Disse kampe opstod, fordi en sultestrejkende palæstinensisk fange døde i et israelsk fængsel. Til sidst blev der indgået aftale om våbenhvile.

Itamar Ben Gvir kritiserede i den forbindelse Forsvaret for ikke at slå hårdt nok ned på de palæstinensiske raketangreb. Nu er Ben Gvir dog mere tilfreds, lader til det. På Twitter har han skrevet, at »det var på tide«.

Operationen har dog bred opbakning i Knesset, og oppositionsleder Yair Lapid har ytret sin fulde støtte.