Israel får sin første homoseksuelle minister samtidig med parade i Jerusalem

Torsdag eftermiddag deltog omkring 15.000 mennesker i Jerusalem Pride. De marcherede med regnbueflag gennem byen for at hylde LGBT-bevægelsen.

Selve paraden løb af stablen uden mere uro, end man kunne forvente, selvom cirka 50 personer blev anholdt af de 2.500 politibetjente, som var på gaden for at sikre ro og orden.

Langs marchruten var der flere moddemonstrationer fra højreorienterede og ultraortodokse grupper, som er imod LGBT-bevægelsen. Blandt moddemonstranterne var blandt andet Itamar Ben Gvir fra partiet Otzma Yehudit, der lige akkurat ikke blev valgt til Knesset 9. april. Også anti-assimileringsgruppen Lehava var på gaden. Det var den samme gruppe, som stod bag demonstrationen mod en messiansk lovsangskoncert i Jerusalem i sidste uge. Gruppens leder, Bentzi Gopstein, som også stillede op for Otzma Yehudit, sagde, at han ville ”bekæmpe LGBT-terrorismen”, og at han var der ”for at demonstrere mod enhver, som vil gøre Jerusalem til en uhellig by”.

For fire år siden blev marchen ramt af et terrorangreb, da en 16-årig pige blev stukket ned af en ultraortodoks mand og senere døde af sine kvæstelser. Hendes forældre deltog i årets march.


Amir Ohana (t.v.) under en march i Beersheba i 2015. Onsdag blev han midlertidig justitsminister. (Foto: Wikimedia/BAswim)

Upopulær homoseksuel justitsminister

Israels befolkning er på mange måder splittet. Ikke mindst de sekulære og de meget religiøse. Der var dog en deltager i torsdagens march, som hverken marchdeltagerne eller moddemonstranterne syntes at have det store til overs for – selvom der også var nogle marchdeltagere, der tog godt imod ham. Nemlig Amir Ohana, som premierminister Netanyahu i onsdags udnævnte til midlertidig justitsminister, indtil Israel har fået en ny regering efter det kommende valg 17. september.

Det særlige ved Ohana er, at han er den første minister i Israel, som offentligt bekender sig som homoseksuel.

”Gå hjem, din hykler”, blev der råbt efter ham fra marchdeltagere, som mener, at Ohana ikke har gjort noget som helst for at fremme homoseksuelles rettigheder. Mange i LGBT-miljøet er også utilfredse med, Ohanas parti, Likud, som – ifølge mange – modarbejder frihed og lighed. Ikke mindst Netanyahu, som angiveligt har forsøgt at skaffe sig juridisk immunitet, så han ikke kan blive retsforfulgt. Han har også forsøgt at mindske Højesterets magt i landet, hvilket fik en marchdeltager til at råbe mod Ohana: ”Det er kun takket være Højesteret, at du har et barn.” Netanyahu har også samarbejdet tæt med de ultraortodokse, hvoraf mange ikke bryder sig om LGBT-bevægelsen.

Til de utilfredse LGBT-folk sagde Ohana: ”Det er vigtigt, at I er her, selvom i demonstrerer imod mig.”

I de kommende uger vil der være tilsvarende marcher rundtom i Israel, hvor Tel Aviv betegnes som en af de byer, som er mest tolerant over for homoseksuelle. Ikke bare i Israel, men også sammenlignet med store europæiske byer.