Israel har taget imod mere end 3 millioner siden 1948

I morgen er det den internationale migrantdag. Og migration er noget, man er vant til i Israel, hvor jøder fra hele verden kan komme og få statsborgerskab. Denne ret er sikret gennem en lov kaldet ”Retten til at vende hjem”.

I forbindelse med migrantdagen har Israels Centrale Statistikbureau offentliggjort tal for, hvor mange migranter der er kommet til landet.

Sidste år rejste 37.200 migranter til Israel, hvilket er en stigning på hele 6,6 procent. Af dem var hele 28.100 jøder, som havde lovmæssigt krav på at blive israelske statsborgere. Man siger, at disse personer ”foretager aliyah”. Og de personer, der bruger denne ret, kaldes på hebraisk ”olim hadashim” (nye immigranter).

I 2018 kom der flest fra Rusland (10.500), Ukraine (6.400), USA (2.400) og Frankrig (2.400).

Siden statens oprettelse i 1948 er der omkring 3,3 millioner personer, som har immigreret til Israel.

 

Økonomiske udfordringer

De mange tilflyttere skal bruge tid på at etablere sig i Israel, og for manges vedkommende er den første tid svær, ikke mindst økonomisk. Således siger blot 55 procent af de nye borgere, at de er tilfredse med deres økonomiske situation. Ikke desto mindre siger hele 85 procent af dem, at de er tilfredse med deres tilværelse generelt. Blandt resten af den jødiske del af den israelske befolkning er det tal hele 92 procent.

 

Over 9 millioner indbyggere

Befolkningen i Israel vokser, og er nu oppe på hele 9,1 millioner indbyggere. Af dem er cirka 75 procent jøder, mens 21 procent er arabere. Og faktisk vokser befolkningen mere, end den gør andre steder. I 2015 var vækstraten 2 procent om året, mens den for et gennemsnitligt OECD-land er 0,6 procent. Det hænger sammen med, at israelske kvinder i snit får 3 børn, mens OECD-gennemsnittet er 1,7.