Israels regering befinder sig i en dyb krise – nyt valg truer

Endnu et israelsk parlamentsvalg kan være lige om hjørnet. Mandag aften udløber regeringens deadline for at vedtage en finanslov for 2020 – og det vil udløse et nyt valg. Og det er allerede helt sikkert, at en sådan finanslov ikke kan nå at komme på plads på så få dage.

Derfor forsøger de to regeringspartier Blå og Hvid og Likud lige nå at indgå en aftale om at udskyde deadline med 100 dage. Men det ser også ud til at være svært.

Som tidligere beskrevet her på siden, står der i regeringsgrundlaget, at regeringen senest 24. august skal vedtage en finanslov for både 2020 og 2021. Men premierminister Netanayhu vil ikke leve op til den aftale. Han vil nemlig kun indgå en finanslov for 2020 – med den begrundelse, at coronasituationen skaber usikkerhed, og at det derfor er bedst at vente med finansloven for 2021.

Der er dog kraftig mistanke om, at hans begrundelse i virkeligheden er en helt anden. Nemlig at han vil bevare muligheden for at blokere finansloven for 2021 ved simpelthen at nægte at nå til enighed med Blå og Hvid til den tid. Det vil nemlig i så fald udløse et valg. Og: Det er den eneste måde, hvorpå der kan udskrives valg, uden at Blå og Hvids leder, Benny Gantz, automatisk bliver premierminister i perioden fra udskrivelse og frem til valgdagen.

Forhandlingerne vidner da også om, at det næppe har så meget med coronavirus at gøre. Netanyahu har nemlig nogle særlige krav, hvis han skal gå med til at forlænge deadline med de 100 dage. Blandt andet at den midlertidige statsadvokat Avichai Mandelblit omgående skal erstattes. Netanayhu kan ikke lide Mandelblit (der også er rigsadvokat), fordi det er ham, der står bag tiltalen mod ham i tre sager om korruption.

Den seneste udvikling er den, at Benny Gantz og Blå og Hvid har tilbudt Netanyahu en aftale, hvor Mandelblit bliver erstattet omgående. Så muligvis bliver deadline udskudt i sidste øjeblik.


Gantz og Netanyhau trykker hånd. Dengang var Gantz chef for hæren. I dag er han Netanyahus regeringspartner - men de to har et elendigt forhold.

Kritik fra tidligere allierede

Likud møder kritik fra mange kanter. Blandt andet den tidligere allierede Naftali Bennet fra højrefløjspartiet Yamina. »Det gør mig trist at se en ærværdig politiker være så smålig i stedet for at tage sig af en lidende befolkning,« lyder kritikken.

Gantz bliver kritiseret af sin tidligere ven og allierede Yair Lapid, som raser over, at Gantz vil gå med på Netanyahus krav om at få Mandelblit fyret. »Hvis de bliver enige om det, er der ikke tale om politik længere. De vil ikke længere kunne kalde sit ordentlige mennesker,« har Lapid sagt.

Samtidig forsøger Likud ihærdigt at skyde skylden på Blå og Hvid. Også selvom det står sort på hvidt i aftalen fra tidligere på året, at der skal vedtages en finanslov for både 2020 og 2021. Den aftale blev vel at mærke indgået på et tidspunkt, hvor coronaen var blevet spredt til hele verden, også Israel.

Meget tyder på, at Netanyahu vil foretrække endnu et valg nu og her frem for at overholde den aftale, han indgik tidligere på året.