Israelsk judohold må ikke have flag på dragten

Træneren for den israelske delegation af judoudøvere, som fra torsdag til søndag deltager i en Grand Slam i De Forenede Arabiske Emirater, sammenligner holdets tur med en hemmelig militær undercovermission. ”Vi er som en eliteenhed, der skal ind i fjendtligt område uden flag på tøjet – i forsøget på at udføre en mission,” sagde han.

Sagen er nemlig den, at de israelske judoudøvere har fået at vide, at de ikke kan stille op som israelere. I stedet for initialerne ISR må de stille op med initialerne IJF, som står for det ”Det Internationale Judoforbund”. De har også fået at vide, at deres nationalsang ikke vil blive spillet, hvis de går hen og vinder.

Og faktisk har arrangørerne besværliggjort de 12 israelske atleters rejse til Emiraterne. De skulle have fløjet via Istanbul og der få deres visum. Men kort før afgang fra Israel meddelte arrangørerne, at de ikke kunne få visum i Istanbul. En times tid senere meddelte de, at problemet var løst, men på det tidspunkt var det for sent, fordi flyet fra Ben Gurion-lufthavneni Tel Aviv til Istanbul var fløjet. Nu forsøger de på anden vis at nå frem til Abu Dhabi til kampstart.

Israel har ikke diplomatiske relationer med Emiraterne, som det er tilfældet med mange andre arabiske lande.

De israelske judoudøvere har før oplevet antisemitisme ifm. deres sport. Flere gange har blandt andet iranske udøvere nægtet at stille op til kamp mod dem.