Israelske ambassader frygter iransk hævn efter angreb i Delhi

For godt et år siden blev den iranske hærchef Qassem Soleimani dræbt – angiveligt af USA og med Israel som medsammensvoren. I november stod Israel så bag likvideringen af atomeksperten Mohsen Fakrizadeh, som var en nøgleperson i det iranske atomprogram.

I disse dage og uger er israelske ambassader verden over i forhøjet alarmberedskab, fordi man forventer, at Iran vil forsøge af hævne de to angreb. Og i fredags kunne det da også være lykkedes for dem.

Her eksploderede en bombe ved den israelske ambassade i Indiens hovedstad, Delhi. Heldigvis var bomben ikke særligt kraftig. Den ødelagde nogle bilruder, men ingen personer kom til skade. Eksplosionen bliver betragtet som et terrorangreb og har ført til forhøjet alarmberedskab på de israelske ambassader rundtom i verden.

Det forlyder, at man på gerningsstedet fandt en håndskrevet seddel, hvorpå der stod »indisk Hizbollah«, og at angrebet var knyttet til drabene på Soleimani og Fakrizadeh. Ifølge indiske medier har politiet arresteret nogle iranere i landet, som er mistænkt for at stå bag bomben.

 

Planlagde terror mod tre ambassader i afrikansk land

Mandag kom det så frem, at adskillige iranere er blev arresteret, mistænkt for at planlægge angreb mod Israels, USA’s og De Forenede Arabiske Emiraters ambassader i et unavngivent afrikansk land. Mistanken byggede ifølge israelske medier på »vestlige efterretningskilder«.

Hvis der, som det tyder på, er tale om et forsøg fra Iran på at ramme vilkårlige ambassader rundtom i verden, vil det ikke være første gang, iranerne bruger denne strategi til at hævne sig. I 2012 var der også et bombeangreb i Indien, samtidig med at man fandt en bombe på en israelsk diplomatbil i Georgien. I september 2020 var mediet Politico ude med påstanden om, at iranere planlagde at dræbe USA’s ambassadør i Sydafrika.

Og så sent som i januar affyrede Iran missiler mod en amerikansk base i Irak.

 

En aggressiv kamp

Mens iranerne altså forsøger at hævne sig, fører Israel i disse uger og måneder en aggressiv kamp mod iranerne og deres forsøg på at vinde indflydelse i Syrien – som er naboland til Israel. Det har man især gjort ved at angribe iranske baser i landet. Angreb, som har sat iranerne et godt stykke tilbage.