Israelske soldater spillede sårede efter Hizbollah-angreb

Siden sidste uge har situationen ved Israels nordlige grænse til Libanon været meget anspændt.

To begivenheder førte nemlig til, at Hizbollahs leder, Hassan Nasrallah, i sidste uge truede med et angreb mod Israel.

Den ene begivenhed var et israelsk angreb mod en iransk base nær Damaskus i Syrien, hvor to Hizbollahfolk døde. Det israelske angreb skulle forhindre et storstilet droneangreb udført af iranske militser.

Den anden begivenhed var, da to israelske droner styrtede ned ved Beirut. Den ene eksploderede og forårsagede angiveligt skade på et mediecenter tilhørende Hizbollah.

Søndag førte Hizbollah så truslen ud i livet. ”Løftet er blevet holdt,” som Nasrallah kort efter formulerede det. Terrorgruppen, som er Irans forlængede arm, og som er Israels største fjende blandt naboerne, angreb et militært køretøj og en militærbase i nærheden af en moshav i Israel tæt på grænsen. Ingen personer kom til skade under angrebet.

Men sådan kunne det godt se ud. Israelske soldater udførte nemlig en meget udspekuleret aktion. To soldater blev løftet på en båre og placeret i en ambulance, som kørte dem til hospitalet. Senere viste det sig dog, at de to personer slet ikke var kommet til skade. Men det troede Hizbollah naturligvis. Målet med aktionen var at få Hizbollah til at vurdere, at de ved at såre eller dræbe et par soldater havde nået deres mål – og derfor indstille angrebet. Noget kunne tyde på, at det virkede. Hizbollah begyndte i hvert fald straks at fortælle historien om, at de havde ”såret og dræbt” personerne i den bil, de ramte. Det israelske forsvar kunne imidlertid meddele, at køretøjet var tomt, men havde været bemandet en halv time inden angrebet.

Ansatte på Rambam-sygeuhset, som de ”sårede” soldater blev kørt til, kunne meddele, at soldaterne var blevet udskrevet kort efter uden at have modtaget nogen behandling.

 

Denne omgang er afsluttet – den næste venter

Israel reagerede ved at affyre cirka 100 granater mod Hizbollahmål. Hvilke mål der mere præcist var tale om, vides ikke. Ingen personer kom til skade i det israelske angreb.

Status mandag er, at begge parter betragter denne omgang af beskydninger som afsluttet.

Det betyder dog slet ikke, at situationens alvor og det mere generelle trusselsniveau er aftaget.

De seneste uger har vist, at Iran er i gang med at optrappe deres offensiv mod Israel, og at Hizbollah har kapaciteten og viljen til at angribe. Også her og nu.

På samme måde er Israel konsekvente i deres kamp for at forhindre angreb og afskrække fjenderne.

Derfor må det forventes, at der i den kommende tid vil udbryde nye kampe mellem Israel og Hizbollah og/eller andre shia-grupper, der handler på ordrer fra Iran. Israel ønsker ikke en krig, men kan blive tvunget til det, hvis eskaleringen fortsætter. Det mest sandsynlige er, at Hizbollah heller ikke ønsker en decideret krig på nuværende tidspunkt. Men hvis den ene part rører lidt på sig, vil den anden ikke stå passive tilbage. Derfor er omstændighederne for – og i nogen grad også viljen til – eskalering til stede.