Jagerfly træner angreb på Irans atomanlæg

Vi har tidligere skrevet om, at den israelske hær i disse uger gennemfører den mest omfattende militærøvelse i landets historie. En øvelse, hvor man især forbereder sig på at skulle kæmpe på flere fronter samtidig.

Tirsdag aften var mere end 20 jagerfly så på vingerne. De fløj ud over Middelhavet, og ifølge hæren skulle øvelsen forberede »langdistanceflyvninger, optankning i luften og angreb mod fjerntliggende mål«.

Der er næppe tvivl om, at der her er tale om et angreb mor Iran, ikke mindst landets atomanlæg. Israel forbereder sig på en situation, hvor Iran lykkes med at udvikle atomvåben – eller i hvert fald komme så langt i processen, at de vil kunne færdiggøre en bombe i løbet af kort tid. Tilbage i september sagde hærens chef, Aviv Kochavi, at man havde »accelereret« forberedelserne til at skride til handling over for Iran.

Anledningen er, at der længe har været forhandlinger om en mulig genetablering af den atomaftale, som blev indgået i 2015, men som Trump trak USA ud af i 2018. Lige nu tyder meget på, at der ikke bliver indgået en ny aftale, og i så fald er det forventet, at Iran vil optrappe sit atomprogram yderligere.

Man taler om, at Iran nærmer sig status som såkaldt »tærskelmagt«. Det betyder, at de snart kan være på tærsklen til at have atomvåben. Og det er uacceptabelt for blandt andet Israel. For så vil Iran til hver en tid kunne vælge af gå det sidste stykke »hen over tærsklen«. Og det vil tage så kort tid, at Irans fjender ikke vil kunne nå at reagere på det.


Natanz-atomanlægget er et af de største i Iran. (Foto: Khamenei.ir)

Afskrækkelse eller konkret plan om angreb?

Israel håber naturligvis, at man ikke bliver nødt til at angribe Iran. For det vil medføre en større konflikt i hele regionen, når Iran hævner sig.

Man håber i første omgang, at den store militærøvelse kan sende et tydeligt signal til Iran om, at man mener det alvorligt. Om det så er nok til at afskrække iranerne, er et helt andet spørgsmål.