Jernkuplen redder Sderot fra raket

Palæstinensiske terrorister affyrede natten til torsdag en raket mod den sydisraelske by Sderot. Her og i byerne omkring måtte beboerne skynde sig i beskyttelsesrummene, mens sirenerne lød. Raketten blev skudt ned af det israelske missilforsvar Jernkuplen, således at ingen kom til skade under angrebet.

Ifølge det israelske militær, IDF, svarede man igen ved at angribe et våbendepot i Gaza tilhørende terrorgruppen Hamas, der har kontrollen i området. Samtidig valgte man at indskrænke den zone ud for Gazas kyst, hvor der må fiskes. En straf, som israelerne jævnligt bruger, når de angribes af raketter.

Angrebet sker dagen efter en episode ved grænsehegnet mellem Israel og Gaza, hvor en tungt bevæbnet mand blev skudt af israelske styrker, da han nærmede sig hegnet. De palæstinensiske myndigheder har ikke meddelt, hvad mandens tilstand er.

 

Tilbage til hverdagen

I fredags var der igen flere tusinde mennesker, der deltog i fredagsdemonstrationen ved grænsehegnet – demonstrationer, som begyndte i marts 2018 under navnet ”March of Return”, og som ifølge Hamas har til formål at bryde grænsehegnet ned, så palæstinenserne kan ”vende tilbage”.

Det er en trussel, Israel tager meget alvorligt, hvorfor man i flere tilfælde skyder mod personer, der enten angriber israelske grænsevagter eller forsøger at trænge ind i landet.

I november og december har der ellers været en periode, hvor Hamas har lagt en dæmper på de ugentlige demonstrationer. Samtidig valgte Israel i november at afvige fra den faste praksis med at holde Hamas ansvarlig for alle angreb fra Gaza. I stedet angreb man Islamisk Jihad, som havde skudt flere hundrede raketter ind over Israel (efter at Israel havde likvideret en højtstående terrorleder fra Islamisk Jihad).

Nu ser det så ud til, at hverdagen er vendt tilbage – med mange deltagere i de voldelige fredagsdemonstrationer og israelske gengældelsesangreb mod Hamas, når der ryger raketter ind over Israel.