Jewish Agency aflyser middag med Netanyahu: »Svigter verdens ikke-ortodokse jøder«

I halvandet år har den israelske regering haft en plan om at oprette et særligt område ved Grædemuren, hvor både mænd og kvinder har adgang og kan bede sammen. Tanken bag området har været, at Grædemuren ikke kun skal være for de ultraortodokse jøder, som lige nu har fuld kontrol med hele området.

Det er dog ikke kun de ultraortodokse jøder, som føler en stærk tilknytning til stedet og har et ønske om at bede der. Det gælder også de to øvrige jødiske retninger – de reformerte og de konservative – som er mere liberale og ligestillingsorienterede.

Men søndag valgte den israelske regering så at fastfryse planen om et område for begge køn. Den beslutning kommer på et tidspunkt, hvor forholdet mellem det ultraortodokse samfund og de israelske sikkerhedsmyndigheder er meget anspændt. Derfor er det oplagt at se fastfrysning som premierminister Netanyahus forsøg på at tilfredsstille det ultraortodokse samfund og de to ultraortodokse partier, Shas og United Torah Judaism, som har henholdsvis 7 og 6 ud af Knessets 120 mandater. De er begge med i regeringen og sidder på Indenrigsministeriet og Sundhedsministeriet.

 

Vrede fra jøder verden over

Jewish Agency, som arbejder for at lette jøders immigration til Israel, fordømmer beslutningen og siger, at Netanyahu har svigtet de millioner af jøder, som lever i diasporaen (uden for staten Israel), og hvoraf rigtig mange er reformerte eller konservative.

Jewish Agencys ledelse mødes i disse dage i Jerusalem og skulle egentlig have mødtes med Netanyahu mandag aften. Men deres fælles middag er nu aflyst. I en udtalelse lyder det fra Jewish Agency, at man »i lyset af gårsdagens beslutning fra staten Israel vil ændre sin dagsorden for de resterende to dage af med møder i Jerusalem for at adressere konsekvenserne af beslutningen. Den planlagte middag med deltagelse af premierministeren er aflyst.«

Og i en radioudsendelse udtalte Salai Meridor, som er tidligere leder af Jewish Agency, at »Grædemuren tilhører alle jøder. Det er et slag i ansigtet for verdens jøder«.

Budskabet til de millioner af jøder, som lever rundtom i verden, lader altså til at være: I er ikke lige så vigtigte som de ultraortodokse jøder i Israel.

Anderledes positiv var reaktionen hos lederen af United Torah Judaism, Yakoov Litzman, som udtalte: »Regeringens beslutning (…) sender et klart budskab til verden: De reformerte har ikke og vil ikke få adgang til eller anerkendelse af Grædemuren.«

 

Splittelse i det israelske samfund

At det ortodokse rabbinat fortsat vil have fuld kontrol over hele området ved Grædemuren, understreger splittelsen i det israelske samfund. Den ene konflikt står mellem de ortodokse og det israelske militær (IDF). Den anden står mellem de ortodokse og de to andre, mere liberale, jødiske retninger.

Netanyahu har tilsyneladende besluttet, at han hellere vil tilfredsstille sit parlamentariske grundlag (de to ortodokse partier) end at imødekomme de mange ikke-ortodokse jøders ønske om et nyt område ved Grædemuren.