Mange cykelstyrt og Netanyahu på hospitalet: Sådan forløb yom kippur

Da solen gik ned onsdag aften i Israel, sluttede den store forsoningsdag, yom kippur.

Det er den vel nok største højtid i den jødiske kalender, og i Israel markeres den ved, at alt lukker helt ned. Der kører ingen biler på vejen, al offentlig transport står stille, og butikkerne er lukket.

Der er dog nogle få mennesker, der arbejder – ikke mindst i sundhedsvæsenet. Og de har som regel en temmelig travl dag. Det er nemlig tradition, at mange benytter de bilfrie veje til at tage en cykeltur – og det fører altid en del styrt med sig. Derudover vælger mange (især de religiøse) at faste, hvilket også går galt for nogle, som må tilses. Således også i år, hvor 2.741 personer modtog behandling enten efter uheld på cyklen eller som følge af ikke at have spist eller drukket.

 

Netanyahu blev dårlig

Den tidligere premierminister Benjamin Netanyahu var en del af den statistik. Under en gudstjeneste i Jerusalem Great Synagogue fik han det dårligt og blev kørt til Shaare Zedek-hospitalet, hvor læger tilså ham. Det skulle dog ikke være noget alvorligt, og torsdag morgen blev han udskrevet.

 

Ubudne gæster og vold

Desværre blev yom kippur også præget af et par ubehagelige hændelser. I Bat Yam, som ligger i den sydlige del af Tel Aviv, blev en bil med fem arabiske israelere angrebet af det, der beskrives som en menneskemængde.

Politiet blev tilkaldt og hjalp den ene mand væk. De fire andre var på det tidspunkt sluppet væk – de to af dem efter at have fået tæsk.

Et andet sted i Bat Yam valgte nogle af vælte en bil på hovedet – bilen tilhørte personer fra den arabiske landsby Jaljulia.

Sidste år var den også gal i Bat Yam på yom kippur. Her blev en arabisk mand hevet ud af sin bil og tæsket.

Lige før yom kippur startede tirsdag ved solnedgang kunne det være gået rigtig galt, da en isarelsk kvinde og hendes to døtre kørte ind i den palæstinensiske by Nablus på Vestbredden – noget, som er ulovligt for israelere, fordi Nablus ligger i det såkaldte område A. Byen har desuden været i centrum for megen af den vold og uro, der har været de seneste måneder, hvor israelske sikkerhedsstyrker har kæmper mod palæstinensere.

Heldigvis greb de palæstinensiske sikkerhedsstyrker ind og fik de tre israelere fragtet sikkert ud af byen.

Det forlyder, at de var kørt derind med en palæstinensisk veninde og har i gang med at shoppe. De israelske myndigheder har takket palæstinenserne for at hjælpe dem ud. Kvinden vil nu blive afhørt af israelsk politi.

På søndag indledes den næste højtid i Israel, nemlig løvhyttefesten.