Mortergranat fra Gaza rammer børnehave

Tirsdag morgen blev der affyret cirka 25 mortergranater fra Gaza ind over det sydlige Israel. Det er dermed det største angreb fra Gaza siden krigen i 2014. Heldigvis fik det israelske forsvar afværget katastrofen. Israels missilforsvar kaldet Iron Dome formåede at eliminere de fleste af granaterne.

Ifølge det israelske militær er det Islamisk Jihad, der står bag angrebet. Motivet skulle være hævn for, at Israel søndag dræbte tre af gruppens medlemmer. Det skete, da en israelsk tank skød mod en Islamisk Jihad-base, hvorfra terrorister netop havde placeret en bombe ved grænsehegnet. Efterfølgende udtalte Islamisk Jihad, at man ved, ”hvordan man vil komme med et passende modsvar”. Tirsdag morgen kom modsvaret så i form af de 25 mortergranater.

I skrivende stund har Israel ikke svaret igen på angrebet, men Hamas og Islamisk Jihad har angiveligt forladt deres positioner i forventning om et israelsk modangreb.

 

Ramte børnehave

Selvom Iron Dome eliminerede mange af granaterne, kunne det sagtens være endt helt katastrofalt. En granat ramte nemlig et træ lige uden for en børnehave – mindre end en time før den åbnede. På trods af det åbnede børnehaven til sædvanlig tid. I løbet af formiddagen kom lederen af den sydlige brigade forbi og beroligede folk.

At forældrene sender deres børn afsted så kort tid efter et granatnedslag vidner både om den tillid, man har til militæret, og om det liv, borgerne i det sydlige Israel lever – et liv med en konstant trussel hængende over hovedet.

En enkelt person blev lettere såret og måtte modtage behandling i Beersheba.

I går blev også byen Sderot ramt af et angreb fra Gaza. Her blev der affyret skud med et maskingevær, som forårsagede skade på bygninger og en bil. Begge angreb markerer en ny udvikling i de palæstinensiske demonstrationer og angreb mod Israel, som begyndte 30. marts.

De såkaldte march of return-demonstrationer skulle oprindeligt vare indtil den amerikanske ambassadeflytning 14. maj, men Hamas har valgt at fortsætte. De sidste to uger har der således været demonstrationer med over 10.000 deltagere, adskillige forsøg på at ødelægge grænsehegnet, brændende drager, der har ødelagt israelske marker – og altså både skudangreb og morterangreb.

 

Israel med nultolerance

Mens angrebet altså med al sandsynlighed kom fra Islamisk Jihad, holder Israel Hamas ansvarlig for alle angreb fra Gaza, fordi de har kontrollen i området. Derfor er det et spørgsmål om tid, før både Hamas og Islamisk Jihad vil mærke konsekvenserne af morgenens angreb. Begge grupper er støttet økonomisk af Iran, som har et erklæret mål om at udslette Israel.

Både premierminister Netanyahu og forsvarsminister Lieberman har straks indkaldt til møde med efterretningstjeneste og militær. De diskuterer nu, hvordan man vil svare igen. Og der er ikke tvivl om, at der vil komme et hårdt modsvar. Sådan reagerede man i søndags, da terrorister forsøgte at placere en bombe ved hegnet. Og sådan reagerede man ikke mindst, da Iran for nylig angreb Israel fra syrisk territorium. Her bombede man iranske militærbaser cirka tyve steder i Syrien. Det svar ser ud til at have virket. Ikke nok med at man fik gjort ødelagt våbenlagre. Man fik også – i hvert fald midlertidigt – afskrækket Iran fra at optrappe konflikten yderligere. I weekenden var der nemlig indirekte forhandlinger mellem Iran og Israel, hvor Iran angiveligt var indstillet på at fjerne sig fra det område af Syrien, der grænser op til Israel.

Og Netanyahu lover, at man vil svare hårdt igen: ”Israel ser med stor alvor på angrebene på vores byer af Hamas og Islamisk Jihad fra Gaza. IDF vil svare igen med stor kraft. Israel vil sørge for, at alle, som forsøger at skade os, kommer til at betale en høj pris, og vi ser Hamas som ansvarlig for at forhindre den slags angreb.”

Ellers har reaktionen fra de ledende israelske politikere været den, at man må svare igen, og at det internationale samfund bør fordømme Hamas for angrebet. Formand for Knesset Yuli Edelsteing sagde, at et granataangreb mod en børnehave "krydser en rød linje".