Norge kræver penge tilbage for palæstinensisk center opkaldt efter terrorist – lægger pres på Samuelsen

Den norske udenrigsminister, Børge Brende, var helt klar i mælet, da han i fredags opdagede, at norske skattekroner er gået til et palæstinensisk kvindecenter, som er opkaldt efter den berygtede terrorist Dalal Mughrabi:

”Glorificering af terrorangreb er fuldstændig uacceptabelt. Jeg tager på det stærkeste afstand fra, at institutioner på denne måde tager navn efter personer, som har deltaget i terrorhandlinger. Det er noget, Norge ikke accepterer at blive associeret med, og det er uholdbart, at norske bistandsmidler går til sådanne formål,« lød det fra Brende.

I udtalelsen fra udenrigsministeriet fremgår det, at man først fandt ud af, at kvindecenteret i byen Burqa på Vestbredden skulle opkaldes efter Dalal Mughrabi, efter at man havde givet pengene. På grund af den norske støtte er der et logo på kvindecenteret fra det norske Repræsentationskontor. Det logo vil man have fjernet. Og man kræver også at få alle støttekronerne tilbage.

De norske penge gik til opførelsen af centeret via Valgkommissionen og UN Women. Udenrigsministeriet i Norge fastslår, at man ikke fremover vil give penge til disse institutioner, medmindre disse kan garantere, at pengene ikke går til den slags.

I første omgang var det Palestinian Media Watch, som gjorde opmærksom på centeret med det kontroversielle navn. De lagde et billede på Twitter med teksten ”Selvstyret, FN og Norge bag palæstinensisk ungdomscenter opkaldt efter morderen Dalal Mughrabi”. Herefter tog den norske afdeling af Den Internationale Kristne Ambassade i Jerusalem affære og forelagde sagen for udenrigsministeren, som reagerede prompte.


Palwatchs tweet om centeret, som er støttet af Det Palæstinensiske Selvstyre, FN og Norgen - og opkaldt efter terroristen Dalal Mughrabi.

Kan have lagt pres på Anders Samuelsen

Mens det er opmuntrende med så klar en udmelding fra Norge, har den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen, ikke været lige så villig til at sikre sig, at danske midler ikke går til organisationer, der opmuntrer til had og vold.

Da Samuelsen for nylig var på besøg i Israel og på Vestbredden, underskrev han en erklæring om, at Danmark fremover vil støtte forskellige palæstinensiske organisationer. Disse organisationer står, ifølge Israels premierminister, Netanayhu, for hadfyldt retorik og opmuntring til vold og terror. Derfor fordømte han Samuelsens beslutning efter at have forsøgt at overtale ham til at stoppe den danske støtte.

Da Samuelsen ikke fulgte det råd, ringede Netanyahu selv til Lars Løkke Rasmussen i onsdags – det skriver Berlingske.

Nu er der så noget, der kan tyde på, at Samuelsen er kommet på andre tanker – sandsynligvis på foranledning af samtalen mellem Netanyahu og Løkke og/eller udtalelserne fra Norge. I hvert fald oplyser det danske udenrigsministerium i dag til Radio24syv, at man vil foretage en grundig undersøgelse af de palæstinensiske organisationer, der modtager dansk støtte.

Dansk Folkepartis Søren Espersen kalder forløbet en farce. Han er generelt imod den danske støtte til palæstinensiske organisationer.

 

”Alarmerende” beslutning af Samuelsen

Det var gruppen NGO Monitor, som satte fokus på den danske støtte i forbindelse med Samuelsens besøg i Israel. Olga Deutsch, som er NGO Monitors europæiske direktør, sagde: ”Den danske udenrigsministers beslutning om at prioritere dette så højt er alarmerende. Det hænger ikke sammen med demokratisk praksis, at denne beslutning [om økonomisk støtte til palæstinensiske organisationer] er taget uden en dybdegående debat i det danske parlament. De danske parlamentsmedlemmer bør diskutere, om de danske skatteborgere skal give deres hårdt tjente penge til organisationer, der opildner til vold, glorificerer terror og promoverer antisemitisme og BDS.”

På denne side kan man læse om de pågældende organisationer, som modtager dansk støtte. En af de organisationer, som har forbindelse til terrorister, er Al-Haq. Ifølge NGO Monitor har Israels Højesteret identificeret Al-Haqs leder som en af de mest fremtrædende aktivister af PFLP, som står på EU’s terrorliste.

Man må håbe, at Samuelsen ikke blot undersøger de pågældende organisationer, men også rent faktisk fjerner støtten til dem, som på nogen måde opfordrer til vold og had.

Under sit besøg på Vestbredden erklærede Samuelsen, at Danmark vil støtte med cirka 56 millioner kroner. Pengene gives til Human Rights and International Humanitarian Law Secretariat, som viderefordeler pengene til de palæstinensiske organisationer, hvoraf mange altså desværre er radikale boykotfortalere – og i nogle tilfælde har forbindelser til terrororganistioner som PFLP.

 

Forsidefoto: World Economic Forum