Ødelæggelse af Hizbollah-tunneller kan være et varsel om krig

Tirsdag påbegyndte IDF (Israels militær) Operation Nordligt Skjold. Her vil man destruere et ukendt antal tunneller, som går fra Libanon og ind i Israel. Tunnellerne er bygget af den shiamuslimske terrorgruppe Hizbollah, og ifølge IDF var formålet med dem, at Hizbollah-soldater kunne komme ind i Israel.

Tunnellerne udgjorde ikke en akut trussel mod Israel, da de endnu ikke var færdige og klar til brug. De bekræfter til gengæld israelernes formodning om, at Hizbollah har planer om at krydse grænsen og indtage en nordlig israelsk by i forbindelse med en krig. »Hizbollahs primære mål er at dræbe så mange som muligt i landsbyer og på militærbaser,« sagde en IDF-talsmand tidligere på året. Noget kunne altså tyde på, at han har ret.

Selvom konflikten med Hamas har fyldt meget den seneste tid, så er det stadigvæk truslen mod nord, der på længere sigt bekymrer Israel mest. Hizbollah er nemlig støttet af Iran. Og mens Israel indtil for nylig i høj grad har kunnet forhindre iranske våben i at blive transporteret via Syrien til Libanon ved at angribe våbenkonvojerne, så ser virkeligheden nu noget anderledes ud. Russerne, som også er dybt involveret i krigen i Syrien, er nemlig ikke interesseret i israelske angreb mod våbenkonvojer på vej mod Libanon. Derfor har Putin udrustet Assads styrker med avancerede S-300-missiler, som kan bruges mod Israel. For nylig vovede israelerne for første gang i et godt stykke tid at foretage en operation i Syrien – heldigvis uden at S-300-missilerne blev taget i brug.

Samtidig med de russiske missiler er der også sket den udvikling, at iranerne angiveligt har haft held til at flyve våben til Libanon. Man anslår, at Hizbollah har over 100.000 raketter på lager – hvoraf nogle vurderes at kunne ramme sine mål med meget stor præcision. Dette sammenholdt med deres geografiske placering lige nord for Israel betyder, at de udgør den klart største trussel mod Israel. I fredags offentliggjorde Hizbollah en trusselsvideo, som viste satellitbilleder af blandt andet en israelsk luftbase. På videoen var der et sigtekorn placeret på basen sammen med en tekst, hvor der stod: »Angrib, og I vil fortryde det.«

 

Vil »erobre Galilæa«

Ekspert på Times of Israel Avi Issacharoff konkluderer i sin analyse, at »den næste krig mellem Israel og Hizbollah står for døren« – men også at tirsdagens israelske aktion ikke vil være det, der udløser den.

Han vurderer, at Hizbollah er stærkere, end de har været længe. Også selvom de har kæmpet for Assad i Syrien og mistet op mod 2000 mand. Han lægger især vægt på, at Hizbollah i modsætning til i 2006, hvor den seneste krig fandt sted, har præcise missiler, og at terrorgruppen med Irans støtte er tæt på selv at kunne producere disse missiler.

Men Hizbollah vil ikke ”nøjes” med at affyre missiler. De pønser også på at angribe Israel ved at sende soldater ind i landet og – med en Hizbollah-kommandørs ord – »erobre Galilæa«.

Men hvor tæt på døren står så den næste krig med Hizbollah? Issacharoff konkluderer, at den ikke nødvendigvis er kommet helt op ”på trapperne”. Ødelæggelsen af tunnellerne var ikke i sig selv en handling, der udløser eskalering. Det var en ikke-militær operation på israelsk grund. Men tunnellerne var endnu et udtryk for, hvad Hizbollah ønsker. Og alt imens borgerkrigen i Syrien fylder mindre og mindre for terrorgruppen og deres overordnede i Iran, så vil fokus i højere grad blive rettet mod Israel.


Hizbollah-operatør i en tunnel - filmet af IDF.

Sådan ser det ud i tunnellerne

IDF har på sin facebookside offentliggjort et par videoer af tunnellerne. Den ene viser en mand fra Hizbollah, som går rundt nede i tunnelen, indtil han pludselig flygter, mens det på videoen fyger med gnister.

Se videoerne her.