Økse-terrorist har vist politiet, hvad der skete på Uafhængighedsdagen

Israels Uafhængighedsdag i torsdags fik en grufuld afslutning. To mænd begik et terrorangreb i den ultraortodokse by Elad, som ligger i nærheden af Tel Aviv.

Først søndag, næsten tre døgn senere, lykkedes det sikkerhedsstyrker at pågribe de to palæstinensiske mænd, som formodes at være gerningsmændene. De er henholdsvis 19 og 20 år gamle. Den ene har tilstået.

Mandag var den ene af de to så en tur rundt i Elad sammen med betjente for at forklare, hvad der præcis skete.

Det er allerede kommet frem, at de to mænd kørte med det ene af deres ofre, en 37-årig familiefar og taxichauffør, fra grænsen til Vestbredden til Elad. Det havde han angiveligt gjort før, fordi de to mænd arbejdede i byen. Da de nåede frem, angreb de ham med en økse og en kniv og slog ham ihjel. Herfra fortsatte de deres færd, hvor de med kniv og økse dræbte yderligere to familiefædre. Derudover var der flere sårede.

De tre dræbte var alle i trediverne eller fyrrerne og havde i alt 16 børn, som nu må vokse op uden en far.


Det seneste i en bølge af terrorangreb fandt sted her i Elad, som ligger lidt øst for Tel Aviv. (Foto: Wikimedia)

Hetz på internettet mod sagesløst offer

De to terrorister havde ikke tilladelse til at opholde sig i Israel og har sandsynligvis krydset grænsen gennem hegnet.

Den 37-årige, som kørte dem til Elad og blev det første offer, var næppe klar over, at de ikke havde opholdstilladelse.

Alligevel har hans efterladte oplevet, at mange israelere på internettet har givet udtryk for vrede og had rettet mod ham. Fordi han transporterede de to terrorister. Familien har derfor været ude med en bøn om at lade dem være i fred. »Oren var offer for et terrorangreb. Slå ham ikke ihjel for anden gang,« lød bønnen fra den sørgende kone i en video.

 

Terrorbølgen fortsætter

Efter de fire terrorangreb i slutningen af marts og begyndelsen af april var der nogle uger uden angreb. Men nu ser terrorbølgen desværre ud til at fortsætter. Først med drabet på en vagt ved bosættelsen Ariel 29. april. Og siden altså med angrebet i Elad 6. maj.

Det lader ikke til, at der er en terrorgruppe, som har organiseret det. Opfattelsen er, at Hamas så at sige rider med på bølgen ved at hylde terroristerne og opildne til flere angreb. Men det er ikke dem, der aktivt har sendt terroristerne ud på mission.

Situationen har fået de israelske myndigheder til at sætte hårdt ind over for palæstinensere, som opholder sig illegalt i Israel. Bare mandag har politiet angiveligt anholdt 500 ubudne gæster. Mange palæstinensere fra Vestbredden tager dagligt turen til Israel for at arbejde.

De seks terrorangreb siden 22. marts har kostet i alt 19 personer livet.