Samlet smittetal overstiger 100.000 israelere – endnu en minister har corona

Coronavirussen har stadig et solidt tag i Israel, hvor det daglige antal af nye smittede fortsat er højt. Det seneste døgn er der således registreret 720 nye tilfælde. Det bringer det samlede antal smittede op på cirka 102.000. Mange af dem er dog blevet erklæret raske igen. Der er cirka 22.000 aktive smittetilfælde lige nu.

Når det gælder dødstallet, er udviklingen også bekymrende. Tidligere har man holdt dødstallet nede, også selv om smitten spredte sig. Nu ser det imidlertid ud til, at dødstallet stiger mere end tidligere.

I løbet af søndag mistede ti coronasmittede livet, hvilket bringer det samlede antal døde op på 834. Mere end 500 af dem er døde i juli og august. I perioden marts til og juni mistede 320 livet.

 

Minister fra Blå og Hvid smittet

Blandt de nye smittede er immigrationsminister Pnina Tamano-Shata fra Blå og Hvid. Hun fik diagnosen søndag – to dage efter at hun havde været sammen med resten af partiets knessetmedlemmer.

Det har indtil videre fået den konsekvens, at to af hendes partifæller – turismeminister Asaf Zamir og Tehila Friedman – er gået i karantæne.  Det samme er blandt andet tidligere justitsminister Ayelet Shaked og nuværende justitsminister Avi Nissenkorn, som begge også har været sammen med Tamano-Shata.

Hun er det fjerde medlem af det israelske parlament, som har haft en positiv corona-test. De øvrige tre er Yaakov Litzman (som var sundhedsminister på det tidspunkt), Jerusalem-minister Rafi Peretz og Sami Shahadeh fra det arabiske parti.

 

Vil forhindre pilgrimsrejse til Ukraine

Den israelske regering har sat embedsmanden Ronni Gamzu til at lede kampen mod corona. Han arbejder lige nu for at forhindre ultraortodokse jøder i at følge traditionen om at rejse til Ukraine for at besøge en prominent rabbiners gravsted i forbindelse med det jødiske nytår, rosh hashanah. Han har blandt andet sendt et brev til den ukrainske præsident for at overtale ham til at forhindre de ultraortodokse jøder i at rejse ind i landet. Gamzy frygter, at de mange tusind, som normalvis ville tage af sted, vil blive smittet på turen.

Brevet til præsidenten fik den ultraortodokse leder af partiet UTJ til at kræve Gamzus afgang. »Jeg har aldrig oplevet, at en embedsmand sender et brev til en præsident,« har han sagt.

 

Undgår valg indtil videre

Mandag morgen kom det frem, at regeringen lader til at være blevet enig om at udskyde deadline for finansloven. En deadline, som oprindeligt var mandag aften. Hvis den var blevet overskredet, ville det have udløst valg. Nu er deadline udsat til 23. december. Men det har på ingen måde løst det problem, at Likud og Blå og Hvid ikke kan blive enige om finansloven. Det kan du læse mere om her.