Sammenstød ved Grædemuren på kvindernes kampdag

Det var en dramatisk morgen ved Grædemuren i Jerusalem. I dag var den ene dag om måneden, hvor kvinder fra gruppen ”Women of the Wall” beder ved murens hovedsektion. Cirka 150 kvinder var mødt op for at holde en gudstjeneste, hvor de skulle fejre gruppens 30-årsdag med en gudstjeneste

Men her blev de mødt af op mod hele 10.000 ultraortodokse jøder, især kvinder, som forsøgte at spolere kvindernes gudstjeneste. Mange ultraortodokse er nemlig imod, at de mere såkaldt liberale retninger inden for jødedommen præger billedet ved Grædemuren. Ifølge politiet kom det til fysiske sammenstød mellem grupperne, og de måtte skilles ad. Gudstjenesten kunne ikke gennemføres, og Women of the Wall, som betegnes som en feministisk gruppe, måtte i stedet holde gudstjenesten ved Robinsons Arch, som er et mere afsidesliggende afsnit, som gruppen har fået tildelt.

Det forlyder, at det var overrabbineren ved Grædemuren, der havde opfordret de mange ultraortodokse til at benytte denne dag til at demonstrere mod Women of the Wall, som primært består af personer fra den reformerte og konservative retning inden for jødedommen.

På videooptagelser af sammenstødet kan man se en mand, som forsøger at tage et bedesjal på, hvilket en stor gruppe ultraortodokse forsøger at forhindre. Manden får også taget sin kippa. Man fornemmer tydeligt den ophedede stemning, og at de ultraortodokse er i klart overtal.

Kvinderne fra Women of the Wall har I mange år kæmpet for kvinders rettigheder til at bede ved Grædemuren og bære kippa og bedesjal og læse op fra toraruller. Det er ikke første gang, situationen eskalerer, som den gjorde i dag.

En talsmand for politiet placerede den største del af skylden på Women of the Wall og beskyldte dem for bevidst at provokere de ultraortodokse. En talsmand for kvindegruppen afviste anklagen og sagde, at man faktisk havde bedt politiet om beskyttelse, men at politiet havde nægtet at hjælpe kvinderne.