Smittetallet falder, men voldelige sammenstød tager til

Onsdag morgen stod israelerne op til nyheden om, at tirsdagens coronasmittetal var det laveste siden 19. september, nemlig 4.682. For nylig har det daglige smittetal været tæt på 9.000.

Der er dog stadig tale om mange smittede. Cirka 10 procent af tirsdagens tests var positive. Og det forlyder i de israelske medier, at tallet gerne skal under 2.000, før man vil begynde at løfte restriktionerne.

Omkring 900 israelere er lige nu indlagt på landets hospitaler med coronavirus. Grænsen for, hvornår systemet bliver overbelastet, er 800, så der er ikke råd til mange flere alvorligt syge.

Derfor er det en positiv nyhed, at smittetallet nu falder, og at den landsdækkende nedlukning, som trådte i kraft 18. september, er begyndt at vise en effekt. En nedlukning, der blandt andet betyder, at man kun må bevæge sig 1 km væk fra sit hjem, medmindre man har et lovligt ærinde.


Her overholdes reglerne med både afstand og visir. (Foto: Hanne Toft)

Demonstrationer og voldsomme sammenstød

I de seneste dage har der været flere sammenstød dels mellem ultraortodokse jøder og politi, dels mellem demonstranter og politi.

Især sammenstødene med de ultraortodokse har været voldsomme.

Tirsdag aften var politiet til stede i bosættelsen Modiin Illit, hvor der bor mange ultraortodokse jøder. Her ville de sørge for, at forsamlingsforbuddet på 20 personer udendørs og forbuddet mod at samles i synagoger, blev overholdt. Men de ultraortodokse i byen havde hverken tænkt sig at overholde reglerne eller at lade politiet gøre deres arbejde. I stedet valgte flere hundrede at omringe en politibil og kaste sten og andre genstande efter betjente. Tre betjente blev lettere såret, og fire personer blev anholdt.

Også i bydelen Mea Shearim i Jerusalem har der de seneste aftener og nætter været voldelige sammenstød. Også her blev betjente natten til onsdag omringet af vrede ultraortodokse, der kastede sten og metalgenstande efter dem. Videoklip viser, at også små børn deltog og for eksempel satte ild til en container.

Grunden til, at mange ultraortodokse går så langt som til at angribe politiet, er, at de er vrede over de restriktioner, som forhindrer dem i at samles i synagogerne og bede. De følger deres rabbinere og ikke landets myndigheder. Og mange har generelt en fjendtlig holdning til staten Israel og landets myndigheder.

Der er dog også grupper inden for det ultraortodokse miljø, som overholder reglerne, som de skal.

I sidste uge kom det frem, at de ultraortodokse udgør cirka 40 procent af dem, som bliver smittet i disse uger, selvom de kun udgør cirka 12 procent af befolkningen.

Mange i Israel er vrede på de ultraortodokse og kritiserer dem for at være ligeglade med reglerne.

Der er dog også andre israelere, der vælger at bryde reglerne. Tirsdag aften havde flere hundrede demonstranter i Tel Aviv valgt at deltage i en march, hvor de udtrykte deres utilfredshed med premierminister Netanyahu. Politiet uddelte bøder til mange af deltagerne, og en enkelt demonstrant blev arresteret for at have åbnet en dør til en politibil og kastet vand ind.

 

Forlængede restriktioner

Sent tirsdag aften forlængede regeringen restriktionerne, som gør, at man ikke må deltage i demonstrationer længere væk fra sit hjem end 1 kilometer, og at man ikke må samles i synagogerne. De varer nu til 13. oktober, men kan blive forlænget yderligere. Derfor må man forvente flere sammenstød de kommende dage, hvor jøderne fejrer løvhyttefest.