Trump fordømmer amerikansk antisemitisme

Siden januar har mere end 100 jødiske institutioner i USA modtaget bombetrusler, og mange af stederne har man måttet evakuere folk fra bygningerne. Det gælder især de såkaldte »Jewish Community Centers«.

Heldigvis har der hver gang været tale om tomme trusler.

Truslerne er kommet ad fem omgang. Mandag modtog hele 29 jødiske institutioner en bombetrussel. Også gruppen Anti-Defamation League, der kæmper mod antisemitisme, er blevet truet både i New York og i San Francisco.

Selvom ingen har lidt fysisk skade, er der tale om grov antisemitisme. Bombe eller ej: Budskabet er, at jøder ikke er velkomne og ikke har ret til at være i USA.

Men bølgen af antisemitisme er ikke kun verbal. Flere jødiske kirkegårde har været udsat for groft hærværk. I St. Louis blev 150 gravsten væltet, så kirkegården til sidst lignede en ruin. I Philadelphia skete det samme; 100 gravsten blev væltet. Anti-Defamation League har udlovet en dusør på 10.000 dollars til dem, der kan lede politiet på sporet af gerningsmændene.

 

Indledte tale med fordømmelse

Nogle mener, at den voldsomme opblussen af antisemitisme skyldes Donald Trump og hans hårde raceretorik. Men da han natten til onsdag holdt tale for Kongressen, efterlod han ingen tvivl om, hvor hans sympati ligger.

Efter at have hilst på sit publikum indledte han talen, som varede cirka en time, med disse ord: »De seneste trusler mod de jødiske centre og vandaliseringen af jødiske kirkegårde, såvel som sidste uges skyderi i Kansas [hvor en indisk mand blev dræbt, red.], minder os om, at selvom vi er en nation med forskellige politiske synspunkter, så er vi en nation, der står sammen om at fordømme had og ondskab i alle former.«

 

Den klare fordømmelse har vakt glæde i det jødiske samfund – også blandt de jøder, som ellers har udtalt sig meget kritisk om Trump og hans raceretorik. De forventer nu, at Trump følger sine ord op med handlinger, der kan stoppe antisemitismen og få gerningsmændene straffet for deres forbrydelser.

(Forsidefoto: Gage Skidmore)