Unge israelere kræver mere ambitiøse klimamål

Israels premierminister, Naftali Bennett, deltager i disse dage i FN’s klimatopmøde COP26 i Glasgow. Mandag talte han til forsamlingen og sagde blandt andet, at »Israel står for foden af en revolution inden for klimaforandringer«. Landet har blandt andet igangsat en »100-skridtsplan« for at reducere CO2-udledningen og udfase brugen af kul. Bennett slog især på, at Israel fremover vil investere i teknologi, der kan bruges til et mere klimavenligt energiforbrug. Han beskrev blandt andet Israels vigtigste energikilde som værende befolkningens »brainpower« og innovative evner.

Bennet løftede også sløret for, at han har nedsat en særlig fond ved navn Den Grønne Sandkasse, som skal hjælpe blandt andet nyopstartede virksomheder, der arbejder for grøn omstilling.

Nye tal fra Israel Meteorological Service (IMS) og Knesset Research and Information Center viser, at Israel er hårdt ramt af global opvarmning – også hårdere end mange andre lande. En to år gammel rapport rapport fra IMS viser, at gennemsnitstemperaturen i landet steg med 1,4 grader i perioden 1950-2017.

 

Klimaaktivister med brev til Bennett

Da Bennett kom ud fra salen efter sin tale, blev han mødt af to israelske piger på 15 og 16 år. De var rejst til Glasgow for at give premierministeren et brev, som er underskrevet af 524 unge israelere.

Det primære ærinde i brevet var at give udtryk for utilfredshed med Israels klimamål, som de unge – især på den korte bane – ikke mener er ambitiøse nok.

Israels mål er at nedbringe CO2-udslippet med 27 procent inden 2030. I samme periode vil man overgå til, at 30 procent af energiforbruget kommer fra vedvarende energikilder. Det mener de unge ikke er ambitiøst nok.

De to piger fik taget selfie med premierministeren, som lovede at mødes med dem, når de er tilbage i Israel igen.